Изследване: Картофите могат да бъдат полезни при диабет
Секция: Здраве
12 Август 2024 10:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изследване: Картофите могат да бъдат полезни при диабет

/КРОСС/ Американски учени от университета на Невада са установили, че правилно приготвените картофи могат да осигурят значителни ползи при пациенти с диабет тип 2, както и да насърчат загубата на тегло и да нормализират сърдечната дейност, пише сайтът на учебното заведение.

До тези изводи специалистите са стигнали въз основа на резултатите от изследване, обхванало 24 души с диабет тип 2. За целите му половината от участниците всекидневно е трябвало да консумират по един печен с обелката картоф с тегло около 100 грама като гарнитура или закуска.

Другата половина е служила като контролна група и е получавала подобна порция калории и въглехидрати от бял ориз. Изследването е продължило 12 седмици - минималният срок, за да се появят промени в гликемичния контрол и кардиометаболитното здраве.

Данните показват, че при доброволците, които са консумирали картофи, са наблюдавани умерено понижаване на нивата на кръвната захар. Освен това при тях е отчетено намаляване на теглото и обиколката на талията, както и нормализиране на сърдечната дейност.

"Резултатите от нашето изследване показват, че вместо да бъдат избягвани, картофите могат да бъдат полезни за включване в диетата на хора с диабет тип 2, когато заместват други храни с висок гликемичен товар, като например бял ориз", пишат изследователите.

Според учените картофените обелки имат особена хранителна стойност, тъй като съдържат калий и определен вид фибри, известни като "устойчиво нишесте", за които е доказано, че подобряват контрола на глюкозата, липидния профил и чувството за ситост.