Комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О'Флеърти: Призовавам президента Радев да не подписва закона за т.нар. „пропаганда‟ в училищата
Секция: Анализи
13 Август 2024 05:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О'Флеърти: Призовавам президента Радев да не подписва закона за т.нар. „пропаганда‟ в училищата

/КРОСС/Комисарят на Съвета на Европа по правата на човека, Майкъл О'Флеърти, публикува в Екс (бившият Туитър) пост относно наскоро приетите от Народното събрание промени в Закона за предучилищно и училищно образование, с които се забранява „извършване на пропаганда, популяризиране или подстрекаване по какъвто и да е начин, пряко или косвено, на идеи и възгледи свързани с‟ нехетеросексуална ориентация.

В социалната мрежа О'Флеърти написа:

Дълбоко обезпокоен съм от закона за забрана на т.нар. ЛГБТИ "пропаганда" в училищата, приет наскоро от българския парламент.
Призовавам [президентът Радев] да не го подписва.
Властите трябва да се борят с дискриминацията и враждебната реторика срещу ЛГБТИ хората, включително в навечерието на изборите.

Оригиналната публикация е на английски език, в нея е поставена връзка за известяване до профила на българския президент в социалната мрежа и е достъпна тук:
https://x.com/CommissionerHR/status/1822994353104510989

Миналата седмица изявление в социалната мрежа имаше и от комисията по равенство в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). Беатрис Фреско-Ролфо от Монако, член на комисията, написа:

Призовавам българските власти да предотвратят и да се борят с речта на омразата, дискриминацията и насилието над ЛГБТИ хората, да осигурят достъп до информация и да отменят закона незабавно.

Постът на Фреско е достъпен тук:
https://x.com/PACE_Equality/status/1821516155971940458

Фреско е и вицепредседател на политическата група в ПАСЕ на либералите и демократите от паневропейската партия АЛДЕ, част от чието семейство е и ДПС, чиято народна представителка в ПАСЕ Ертен Анисова гласува в подкрепа на промените в закона, макар и против даденото в него определение за „нетрадиционна сексуална ориентация‟.

Съветът на Европа е регионална международна организация различна Европейския съюз и неговата институции, известни като Европейски съвет (на който се събират държавните и правителствени ръководители) и Съвета на ЕС (в който са представени министрите по отделни области в държавите, членки на ЕС). В Съвета на Европа членуват 46 държави членки - почти всички на европейския континент, с изключение на Беларус, Казахстан, Русия и Държавата град Ватикан. Съветът на Европа, а не Европейският съюз, е и институцията, в рамките на която се намират Европейският съд по правата на човека със седалище в Страсбург и Европейската комисия за демокрация чрез право (Венецианската комисия).

В деня на приемане на законопроекта, 7 август, Българският хелзинкски комитет изпрати до президента писмо с призив да упражни правото си на вето. Преди това организацията внесе и подробно становище до Народното събрание, което обаче не бе обсъдено от народните представители.