Погват нощните гонки
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Август 2024 07:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Погват нощните гонки

/КРОСС/ Нощните гонки с коли и мотори ще бъдат измежду задачите на идните Дни на сигурността на придвижването през септември, написа „Телеграф". Кампанията, която тече в цяла Европа всяка година от 16 до 22 септември, се провежда от Европейската мрежа на службите на пътна полиция (ROADPOL), член на която е и родната Пътна полиция. През тази година акцията ще премине под генералната превантивна цел за битка с експанзията на пътя. „Става дума за всички форми на експанзия, главно от страна на водачите, само че освен, а и от други участници в придвижването", издадоха за „Телеграф" от КАТ.

Сред тематиките на превантивната акция ще са агресивното шофиране, пиленето на гуми, форсирането на мотори, шофирането под въздействието на опиати, неспазването на ограничаването на скоростта в обитаеми места и жилищни региони, както и нерегламентираните надпревари по пътищата, отворени за публично прилагане. В рамките на подготовката за акцията от КАТ са уведомили европейските си сътрудници за ограниченията, които вземат против агресивното шофиране и по какъв начин го глобяват. Цел на акцията ще са младите водачи (18-30 г.), които най-често практикуват рисковите каскади. Кампанията „ Дни на сигурността " се провежда от 2019 година в страните членки на ROADPOL.

Целта ѝ е да се разпространява така наречен „Визия Нула" - стремежът починалите на пътя в Европа да бъдат понижени до нула. В момента Европейският съюз е заложил годината 2050 за краен период, в който жертвите на произшествия би трябвало да останат в историята. 2030 пък е срокът, в който страните членки би трябвало да понижат жертвите на половина по отношение на 2019 година В рамките на акцията се дефинира един съответен ден, в който напъните на управляващи и общество би трябвало да се насочат към постигането на нулата. През тази година на европейско равнище определен за задачата е 18 септември.