Камен Невенкин: Киев цели да отслаби натиска в Донбас
Секция: Коментари
13 Август 2024 08:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Камен Невенкин: Киев цели да отслаби натиска в Донбас

/КРОСС/ В последните няколко дни Киев, главното командване на украинската армия и лично президентът Зеленски изиграха едни от най-силните си и най-смели ходове от началото на конфликта насам, коментира в студиото на БНТ "Денят започва" Камен Невенкин, експерт по военна история.

Това, което се случва е в твърде ранна фаза, за да правим някакви генерални изводи, но последствията ще бъдат дългосрочни и ще се усещат месеци наред. Най-важното е, че те иззеха инициативата в значителна степен в свои ръце и в момента те диктуват условията на половината от дължината на фронтовата линия.

Според Камен Невенкин, това е една многопластова операция, за която се знае все още твърде малко, но могат да се направят изводи, че се целят няколко неща.

Едното е чисто военно - да отслабят натиска в Донбас, където руските атаки са много силни и украинците с голяма мъка ги задържаха, а сега руснаците ще трябва от някъде да прехвърлят войски. Другото е чисто психологическо - случващото се е голям шок за почти всички руснаци, независимо дали го признават или не. Освен това, то повдига изключително много духа на украинската армия, защото една армия, която е постоянно в отбрана и непрекъснато е подлагана на удари очаквано не може да бъде в перфектно морално състояние. И сред населението на Украйна също се наблюдава значителен подем.