Министър Гвоздейков се срещна с новоназначения посланик на Китай у нас Дай Цинли
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Август 2024 14:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Гвоздейков се срещна с новоназначения посланик на Китай у нас Дай Цинли

/КРОСС/ България и Китай ще работят за надграждане на сътрудничеството и засилване на двустранните отношения в областта на транспорта и съобщенията. Това потвърдиха на среща днес министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и извънредният и пълномощен посланик на Китайската народна република Н.Пр. Дай Цинли.

„Основният ни приоритет е модернизацията на железопътния транспорт в страната и по това направление е предвиден сериозен финансов ресурс по ПВУ", каза по време на разговора министър Гвоздейков. Той подчерта, че България може да черпи опит от темповете, с които се развива Китай в сферата на високоскоростната жп инфраструктура и високите технологии. Министър Гвоздейков изтъкна ролята на България като стратегическа точка в Черно море и важността на развитието на морския транспорт в този контекст.

Н.Пр. Дай Цинли заяви, че по време на нейния мандат в България ще работи по същите приоритети в областта на транспорта. Засилване на сътрудничеството между двете страни по отношение на товарните жп превози и мултимодалния транспорт е от изключително значение за свързаността между Европа и Азия, посочи още посланик Дай Цинли. Тя информира, че в края на месец юли 2024 г. българска авиокомпания е получила разрешение от китайските власти да изпълнява 4 карго полета седмично от Китай до София. Обсъдена беше и възможността за откриване на директен пътнически полет между двете страни.

През тази година се навършват 75 години от установяване на дипломатически отношения между България и Китай. В тази връзка министър Гвоздейков заяви, че двете държави имат солидна основа, върху която да продължат да развиват доброто сътрудничество в областта на транспорта и съобщенията.