48 сгради предстои да бъдат санирани по Националната програма за енергийна ефективност
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Август 2024 21:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
48 сгради предстои да бъдат санирани по Националната програма за енергийна ефективност

/КРОСС/ Нови жилищни сгради не могат да кандидатстват по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, става ясно от отговор на министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова на депутатски въпрос. Програмата е реализирана с финансов ресурс от 2 млрд. лева, осигурени от държавния бюджет на територията на цялата страна в 142 общини. Сключените договори за финансиране са 2022 броя, като за 52 сгради от тях не е стигнал финансовият ресурс, напомня министърът.

От останалите 1970 сгради въведени в експлоатация са 1968 сгради. За целта е прието постановление на Министерски съвет за одобряване на вътрешнокомпенсирани промени в утвърдените разходи по бюджета на МРРБ за 2023 г. след това е стартирало изпълнението на 48 от необезпечените финансови блокове на територията на 6 общини - Добрич, Каварна, Пловдив, Столична община, Тутракан и Хасково. Предлагат жилища на бедни да се санират безплатно Подписани са двустранни споразумения между МРРБ и съответната община за финансов трансфер с цел енергийно обновяване на сградите.

За 4 сгради е установено, че нямат положителна оценка за конструктивна устойчивост и не се финансират, посочва Коритарова. istock Тя допълва, че до края на 2025 г. 48-те споразумения за обновяване на тези сгради трябва да бъдат изпълнени и те да бъдат въведени в експлоатация. Не съществува възможност за кандидатстване по програмата на нови сгради, тъй като срокът за кандидатстване по програмата е бил 2013-2016 г., категоричен е министърът.