Оранжев код за горещини в 10 области у нас
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Август 2024 07:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Оранжев код за горещини в 10 области у нас

/КРОСС/ За сряда е обявен оранжев код за опасно горещо време за 10 области в страната, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

А те са: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Пазарджик, Пловдив, Кюстендил и Благоевград.

В 14 от областите пък е обявен жълт код за горещо време.

След обяд над западната половина от страната ще има временни увеличения на облачността, но само на изолирани места в планинските райони ще превали краткотраен дъжд. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са от 30° - 32° в Източна България до 37° - 39° в Западна и Централна България. В София максималната температура ще е около 35°.

По Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са между 28° и 31°. Температурата на морската вода е 26°-28°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В планините ще е слънчево. След обяд над масивите в Западна България ще се развива купеста облачност, но само на изолирани места ще превали краткотраен дъжд. Ще духа умерен вятър от източната четвърт. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 30°, на 2000 метра - около 23°.

Атмосферното налягане ще се повишава и ще се доближи до средното за месеца.

През следващите два дни времето ще бъде предимно слънчево, в по-голямата част от страната и сухо. Вятърът ще е с източна компонента, слаб, в източните райони - умерен. Над планинските райони в Западна България ще се развива купеста облачност и предимно в планините там ще има следобедни краткотрайни валежи.

Температурите, главно в Източна България, слабо ще се понижат, максималните ще са предимно между 33° и 38°, по Черноморието - до около 30°.