Над 2 милиона автомобила няма да бъдат спрени от движение
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Август 2024 15:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 2 милиона автомобила няма да бъдат спрени от движение

/КРОСС/ „Един проблем, който смятаме, че намери на 95% своето решение, е свързан с годишните технически прегледи. Знаете, че това предизвика много сериозно напрежение в обществото, защото се оказа, че заради недомислици в наредбата бензинови автомобили, които са сравнително нови на по 5, 6, 7 години, както и такива с газови уредби, биват спирани от движение, а автомобили, които са на повече от 10 години, с дизелови двигатели, нямат абсолютно никакъв проблем да минат годишни технически прегледи. И това предизвика нашата намеса.", каза Костадин Костадинов на брифинг в Народното събрание.

В продължение на месец народният представител от „Възраждане" Ангел Славчев направи поредица от предложения и срещи със съответните държавни институции и оторизирани лица, за да бъде решен този проблем. Предложените искания от „Възраждане" бяха приети.

„Вчера, след среща с министъра на транспорта, има вече създадена междуведомствена работна група, която да се занимава с промяната на наредбата за техническите прегледи. Автомобилите няма да бъдат спирани от движение към този момент. Електронната система също е преправена по наше искане, както и срокът за отстраняване на техническите проблеми ще бъде удължен от 14 на 30 дни. Това, което остава да се довърши от нашето искане, е автомобили, които не отговарят на съответната екологична група, в която са сложени в наредбата, да могат да преминават в по-ниска, за да не бъдат спирани от движение, тъй като изискванията са много завишени за България.", каза по време на брифинга Ангел Славчев.

Той сподели, че чрез евродепутатите на „Възраждане" се проучва опита в Германия, Испания и Франция и техните наредби, защото там няма толкова завишени изисквания, особено към новите автомобили.

„Парадоксът в България е, че автомобил на 50 години минава без никакъв проблем технически преглед, а автомобил, който е на 5 години, бива спиран от движение.", допълни Славчев.

Благодарение на усилията на народните представители от „Възраждане" над 2 милиона автомобила, които ги заплашваше спиране от движение, ще бъдат спасени.