Райският газ остава извън списъците с наркотични вещества
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Август 2024 16:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Райският газ остава извън списъците с наркотични вещества

/КРОСС/ Парламентът не прие проекта на решение за възлагане на Министерския съвет да включи диазотния оксид (райски газ) в списъците с наркотични вещества по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите. Предложението беше внесено от Корнелия Нинова („БСП за България") и група народни представители.

Проекторешението беше отхвърлено и при прегласуването с 68 гласа „за", 31 „против" и 65 „въздържал се" с аргумента, че т.нар. райски газ не е наркотик и затова не може да бъде включен в списъците с наркотични вещества.

Ивайло Митковски от „Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) коментира, че няма как едно вещество да бъде включено в даден списък, когато то не отговаря на критериите.

Александър Симидчиев (ПП-ДБ) отбеляза, че има две решения - едното е да забранят за всички физически лица продажбата на райски газ в Закона за здравето, второто е да обявят райския газ за наркотик. В момента губим време, вместо да приемем промените в Закона за здравето, посочи той. Ако искаме да бъдем още по-крайни, можем да го криминализираме между първо и второ четене в Закона за здравето, добави Симидчиев.