Засилете имунитета преди есента с плодове, зеленчуци, движение и сън
Секция: Здраве
15 Август 2024 08:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Засилете имунитета преди есента с плодове, зеленчуци, движение и сън

/КРОСС/ Винаги е здравословно и добре в края на лятото да започнем да мислим за това как да засилим имунитета си за предстоящия есенен сезон. Здравните специалисти препоръчват да поддържаме имунитета си с качествени храни, богати на витамини, минерали, микроелементи, омега-3 мастни киселини и антиоксиданти.

През лятото се радваме на изобилие от плодове и зеленчуци. Те съдържат голямо количество вода, която помага да хидратирате тялото си и да заситите чувството за глад. Ако пък сте почитател на диетите с ниско съдържание на захари, тогава изберете зеленчуците. Домати, краставици, пресен лук, например, добавете и полезни мазнини под формата на зехтин или маслини, както и протеин - пълномаслено сирене или моцарела.

За имунитета също е от изключително значение комбинацията от витамин C, цинк и селен. Те са едни от най-мощните имуностимулатори и е важно да си ги набавяме в достатъчно количество през всеки сезон - включително и сега, през лятото.

Витамин C е един от най-известните, а и най-силните антиоксиданти. Той предпазва клетките от свободните радикали, отделящи се при борба с вирусите, навлизащи от замърсената външна среда и т.н. Витамин C лесно се набавя, има го в почти всички плодове и зеленчуци.

Селенът е силен антиоксидант, подпомага здравето на стомашно-чревния тракт. Важно е да се каже, че той има връзка с преодоляването и защитата от РНК-вирусите като COVID-19. Селенът се намира в малки количества в организма ни, поради което е важно да го приемаме от външни източници като тофу, ядки, скариди, гъби или хранителни добавки.

Ключова роля в поддържането на имунитета висок играе и минералът цинк. Той участва в образуването на имунните клетки, като така намалява честотата и продължителността на инфекциите. Сред хранителните източници на цинк са месото, стридите, тиквените семки, кашу, бадемите, бобът, овесените ядки. В случай, че не консумираме достатъчно количество от този тип храни обаче, е препоръчително редовно да приемаме хранителна добавка с цинк, за да поддържаме доброто си здраве.

Друг силен и то напълно натурален имуностимулант е черният бъз, известен още като Sambucus nigra. Цветовете му са богати на витамин C, дъбилни вещества и етерично масло, а плодовете - на провитамин А, витамини B, каротини, желязо и флавоноиди. Силният му имуностимулиращ ефект се дължи най-вече на витамин C и на флавоноидите в него.

И така в обобщение можем да кажем, че най-важно за здравия имунитет е здравословната храна, да не забравяме и добрата, не прекалената физическа активност, достатъчно сън, витамини и минерали, разбира се и намаляване нивото на стрес. Всичко това не е трудно да се спазва, а в началото на есенния сезон, когато изпращаме и учениците на училище, ще бъдем здрави и ние, и децата ни.