Министър Тахов: МЗХ работи за разширяване на поливните площи с 1,5 млн. дка
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Август 2024 06:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Тахов: МЗХ работи за разширяване на поливните площи с 1,5 млн. дка

/КРОСС/ Министерството на земеделието и храните изпълнява амбициозен план за разширяване на поливните площи от сегашните 400 хил. дка на 1,5 млн. дка. Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов на среща с представители на браншови организации в МЗХ.

Министърът на земеделието и храните информира, че развитието на хидромелиорациите трябва да продължи и на следващи етапи и поливните площи да се разширят до 8,5 млн. дка. Той подчерта острата необходимост да се действа заради резултатите от климатичните промени. „Високата себестойност на земеделската продукция е резултат и от липсата на напояване. Това трябва да е национална политика и ангажимент", заяви министър Тахов. 

Първата стъпка към развитието на хидромелиорациите е пълна инвентаризация на сегашното състояние на поливните площи, стопанисвани от „Напоителни системи", каквато не е правена от 1992 г., и обединяването на данните в единен дигитален модел, съобщи министър Тахов. Предвидено е инвентаризацията да се осъществи включително чрез геодезическо заснемане на съоръженията и заснемане от въздуха. Работна група ще изработи цялостната документация и процедура за стартиране на процеса по възлагане на дейност по актуализиране на баланса на поливните площи в България. 

Във връзка със започналия прием на проекти за напояване по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства" от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. министър Тахов посочи, че всички площи със съществуващи напоителни инсталации ще бъдат допустими, както и тези, които не се напояват, ако там към 1 януари 2007 г. е действала система за напояване.