Заместник-министър Василева: МЗХ подготвя второ изменение на Стратегическия план в диалог с браншовите организации
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Август 2024 06:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Заместник-министър Василева: МЗХ подготвя второ изменение на Стратегическия план в диалог с браншовите организации

/КРОСС/ Министерството на земеделието и храните подготвя второ изменение на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023 - 2027 г. в диалог с браншовите организации. Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните д-р Лозана Василева на среща със сектора днес в МЗХ. Тя съобщи, че са постъпили редица предложения от земеделските организации и всички са разгледани.

„Диалогът с всички заинтересовани страни е изключително важен и преди комуникацията с Европейската комисия искаме да чуем вашите предложения, за да стигнем заедно до най-правилните решения как да изменим Стратегическия план", заяви заместник-министър Василева.

Експерти от Министерството представиха пред бранша изменения, касаещи екосхемите, биологичното растениевъдство, хуманно отношение към животните и др. с цел облекчаване на условията за изпълнение от страна на кандидатите.

По време на срещата браншовите организации представиха становища за изменение на някои интервенции в Стратегическия план. Участниците в дискусията обсъдиха предложението за обединяване на три екосхеми в една - за намалено използване на пестициди, за запазване и възстановяване на почвения потенциал и за разнообразяване на отглежданите култури, направено от Националната асоциация на зърнопроизводителите. От страна на браншовите организации бяха представени както становища „за", така и „против" трансформацията.

От сектор „Животновъдство" направиха предложения за промени в подпомагането на автохтонните породи, за преизчисляване на съотношението за гъстота на пасищните животни, за намаляване на административната тежест, за комбиниране на екосхемите за биоживотновъдство и хуманно отношение.

„Предстои да бъдат разгледани всички направени предложения, като ще вървим в посока опростяване и облекчаване на административната тежест, за да действаме в ритъм при стартирането на приеми и разплащания, и да постигнем максимално добър ефект за сектора", каза в заключение заместник-министър Василев.

Заместник-изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие" Петя Славчева коментира, че всички промени изискват ново разписване на алгоритъма за кандидатстване, проверки и контрол, и разплащане и призова за облекчаване на процесите.

Заместник-министър Василева представи графика, в който е необходимо да бъдат подготвени измененията в Стратегическия план, провеждане на Комитет за наблюдение през септември и изпращане на предложение за изменение към Европейската комисия.