Протест и контрапротест в София за спорните промени, забраняващи ЛГБТ пропаганда в училищата
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Август 2024 07:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Протест и контрапротест в София за спорните промени, забраняващи ЛГБТ пропаганда в училищата

/КРОСС/ Две демонстрации се проведоха снощи в „триъгълника на властта" в центъра на София. Пред президентството протестът беше против законовите промени, забраняващи пропаганда на нетрадиционна сексуална ориентация и e с искане президентът Румен Радев да наложи вето на измененията. Събитието бе организирано във Фейсбук.

Другата демонстрация, организирана от „Възраждане", беше пред сградата на Народното събрание на пл. „Княз Александър I" №1 и е в подкрепа на промените.

В района има засилено полицейско присъствие.

Държавният глава Румен Радев е подписал указа за обнародването на промените в Закона за предучилищното и училищното образование, с което е изразил отношението си към тях, съобщи по-рано днес прессекретариатът на президента.

Забрана за пропаганда, популяризиране или подстрекаване по какъвто и да е начин - пряко или косвено, в системата на образованието на идеи и възгледи, свързани с нетрадиционна сексуална ориентация и/или определяне на полова идентичност, различна от биологичната, прие парламентът миналата седмицата. Това се случи с гласувани на две четения в едно заседание промени в Закона за предучилищното и училищното образование, внесени от парламентарната група на „Възраждане".

„Нетрадиционна сексуална ориентация" са различни от общоприетите и заложените в българската правна традиция схващания за емоционално, романтично, сексуално, чувствено привличане на лица от противоположни полове", записа Народното събрание. Текстът подкрепиха 135 депутати, против бяха 57, а осем се въздържаха.

В понеделник 7038 подписа от граждани и 76 неправителствени организации бяха внесени в администрацията на президента, с искане държавният глава Румен Радев да наложи вето върху промените в Закона за предучилищното и училищното образование. Инициативата е на Фондация „Будителките" и Младежка ЛГБТ организация „Действие".

Комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О'Флеърти заяви в понеделник, че е "дълбоко обезпокоен" от приетия миналата седмица от българския парламент закон срещу "пропагандата" на ЛГБТ+ в училищата и призова президента Румен Радев да не го подписва.