Меглена Плугчиева: Трябва да признаем, че парламентът е еманация на нашето общество
Секция: Интервюта
16 Август 2024 09:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Меглена Плугчиева: Трябва да признаем, че парламентът е еманация на нашето общество

/КРОСС/ Трябва да признаем, че парламентът е еманация на нашето общество. Ние с гласуване или с не гласуване избираме тези хора и ги изпращаме в парламента. Те от своя страна коват закони - те осакатиха Конституцията, резултат от това осакатяване е ситуацията с избор на служебни премиери и така се мултиплицира проблема", каза Меглена Плугчиева, бивш вицепремиер, в BTV „Тази сутрин". Ние не съумяваме да променим всичко това. В тези 30 години си изградихме някаква българска демокрация, която не е спойка, не обединява обществото, а катализира индивидуализма. Вече социалната тъкан на обществото е силно ерозирана и това е много опасен процес, заяви още тя.

В последните дни се проведоха шумни акции на Антикорупционната комисия, прокуратурата и ГДБОП. Обискираха офиси и жилища на Румен Гайтански - Вълка, а вчера (15 август) трима бяха привлечени като обвиняеми заради заема от 150 млн. лева от Банката за развитие.

Защо 5 години по-късно ги търсим? Сигналът е подаде от банката през 2021 г., започва разследване през 2022 година, което е преустановено, а след това разследването се връща при същия прокурор, който го е спрял. Отново опираме до темата за сложени „наши" хора, които работят в нечий партиен интерес и при смяната на един или друг това проличава, каза Меглена Плугчиева.

Така пак стигаме до основния проблем на обществото - Какви хора ние изпращаме в парламента? Ние трябва да се замислим върху точно този проблем. Иначе свикваме с посредствеността, с корупцията - която става ежедневие, обясни още тя.

Има и друг заем, отпуснат на Румен Гайтански-Вълка за „Булгартабак", който обаче Антикорупционната комисия и председателят й Антон Славчев не разследват.

Ето пак двоен стандарт, който се прилага. Освен това всички се оплакват от това, че се точат делата изобщо като време и има безнаказаност. Това обаче са случаи с обществена значимост, по които прокуратурата трябва да даде отговор на обществото. Пак се връщаме до изходната позиция на парламента, а от него - към нас като общество, каза още тя.

БТВ, „Тази сутрин"