Емилия Милчева: Основният извод е, че „пожарът” в ДПС „подпали” обръчите от фирми
Секция: ПОЛИТИКА
16 Август 2024 10:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Емилия Милчева: Основният извод е, че „пожарът” в ДПС „подпали” обръчите от фирми

/КРОСС/ Трима души се сдобиха с обвинения от Прокуратурата, след като Комисията за противодействие на корупцията (КПК) започна разследване във връзка с неправомерно усвоен кредит от Българската банка за развитие (ББР) за близо 150 млн. лв., дадени на фирма, свързана с Вълка. Обвиняемите са бизнесменът Румен Гайтански - Вълка, бившият шеф на ББР Стоян Мавродиев и Иван Георгиев, адвокатът, който представлява фирмата, усвоила кредита. Последният вече е задържан, докато другите двама все още не са открити.

Основният извод е, че „пожарът" в ДПС „подпали" обръчите от фирми и междувременно се получи демаскиране на институциите, които бяха в пълна хибернация. Те действат тогава, когато някой им нареди как да го правят. Цялата система на ББР е доста тъмна и непроницаема за обществото. Там има публичен ресурс, а това означава, че би трябвало да влизат и Сметната палата, и Агенцията за държавна финансова инспекция, коментира в студиото на „Здравей, България" журналистът Емилия Милчева.

Вярно е, че чадърът се е превърнал в бухалка, това е очевидно. Три-четири години е премълчавано всичко по този случай и сега изведнъж се активизира. Прокуратурата и КПК не изглеждат добре. Сюжети като този са основната причина да го няма усещането за справедливост у нас. Създава се усещане, че цялата държава не работи, не се справя и няма намерение да се справя с корупцията. Това са казуси, които се диктуват единствено от политическата конюнктура, а не от закона, добави политическият анализатор Георги Харизанов.

Според нея изслушването на Цветан Василев в парламентарна комисия в четвъртък е разкрило интересни факти. От години държавността и всички институции са подчинени на задкулисие. Виждаме, че политиците не са в състояние да направят нищо, каза още Милчева.