Forbes: Руските дронове стават все по-страшно оръжие в конфликта в Украйна
Секция: Анализи
16 Август 2024 12:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Forbes: Руските дронове стават все по-страшно оръжие в конфликта в Украйна

/КРОСС/ Руските дронове стават все по-страшно оръжие в конфликта в Украйна, пише Forbes. Форумът "Армия-24" показа, че Русия разполага с достатъчно иновативни конструктори на дронове, които демонстрират нови концепции, които могат да нанесат тежки щети на въоръжените сили на Украйна, отбелязва авторът на статията.

Тази седмица изложението на руската армия 2024 се фокусира върху конфликтите с дронове, с множество млади независими компании, които излагат. Руските експерти са добре запознати с разликата между украинската индустрия за дронове, която е разнообразна екосистема с повече от 200 компании, доставящи военни UAV, и руската индустрия, която е доминирана от няколко бавно развиващи се компании.

Самуел Бендет, експерт по руските дронове и съветник на CNA (Центърът за военноморски анализи) и CNAS (Центърът за нова американска сигурност), твърди, че би било грешка да се разглежда руската индустрия за дронове като провал и че руските безпилотни самолети могат да решат изхода от конфликти - ако могат да преодолеят значителни препятствия.

Руските дронове са много по-ефективни, отколкото си мислите

От самото начало на военните действия Русия беше далеч напред в областта на военните разузнавателни дронове, като вездесъщия Орлан-10 (руска многофункционална безпилотна летателна система, предназначена за наблюдение на обширни и локални обекти в труднодостъпни райони, включително при издирване и ремонтни работи - Забележка ИноСМИ) .

„Руската отбранителна индустрия масово произвежда безпилотни летателни апарати за разузнаване, наблюдение и разузнаване на средна цена, за които украинската армия признава, че играят много важна роля в способността на Русия да поразява украински цели", каза Бендет ." „Орлан", „Зала" и „Суперкам" се произвеждат качествено, бързо, сравнително евтино и вероятно общият им брой расте."

Много украински експерти отбелязват, че Орлан-10 може да изглежда груб, но с издръжливост на полет от 16 часа, много по-дълго от украинските си колеги, той все още е много ефективен за непрекъснато наблюдение. Ето защо настъплението трябваше да бъде предшествано от прочистване на небето от тези дронове.

Руснаците имат предимство и при създаването на тактически дронове камикадзе. Това е по-специално UAV Lancet, който се появи за първи път през 2019 г. и доказа своята висока ефективност.

„Ланцетът е друго главоболие за украинската армия", отбелязва Бендет. „Броят на такива военни безпилотни самолети само ще расте."

Украйна едва наскоро започна да произвежда в значителни количества атакуващи дронове, еквивалентни на Lancet.

Може би защото руските сили вече разполагаха с набор от тактически бойни дронове, те не произвеждаха големи количества масово произвеждани дронове, както направи Украйна. Когато руските войски започнаха да купуват местни квадрокоптери и да правят свои собствени дронове камикадзе FPV, командирите на земята бавно оцениха стойността им.

„Руските военни не признаха важността им като ключово средство за борба в ранните етапи на Северния военен окръг и отне известно време, за да стане очевидна тази реалност", твърди Бендет.

От въвеждането им в средата на 2022 г. FPV дронове камикадзе станаха жизненоважни в този конфликт. Началникът на щаба на френската армия, генерал Пиер Шиле, наскоро каза, че в момента те причиняват 80% от щетите на бойното поле.

Украйна твърди, че произвежда повече от 100 хиляди дрона на месец - повече от три хиляди на ден. Няма точни данни за руското производство, но явно е на същото ниво. Зеленски каза, че през юли Украйна е произвела повече дронове от Русия, което предполага, че това не е било така преди.

Очевидно е, че Русия сега произвежда масово FPV и предвид по-големия си индустриален потенциал би трябвало да може да надмине Украйна по количество.

„Някои украински военни в различни сектори на фронта се оплакват, че руснаците управляват повече БПЛА и леки квадрокоптери от украинците", отбелязва Бендет.

Това обаче не е конфликт, който Русия може да спечели с числа, и Бендет смята, че има ясна разлика в качеството на произвежданите дронове.

„Въпреки че руснаците могат да летят с повече FPV, Украйна има по-добри тактически дронове и те могат да бъдат използвани по по-креативни и технологични начини", казва Бендет. „Вече много руски доброволци и коментатори твърдят, че бъдещето не е в броя на дронове. , а в тяхното качество и монтаж", подчертава експертът.

Стартъп култура в Русия

Оттук и желанието да се използва творческата сила и техническата изобретателност на малките стартиращи компании.

Руската отбранителна промишленост се контролира от Военно-промишлената комисия на Руската федерация или ВПК. Военно-промишленият комплекс се отчита пряко на Путин и координира военните доставки, работейки с въоръжените сили, Министерството на отбраната и отбранителната индустрия.

Доброволчески групи, внасящи квадрокоптери DJI (китайска частна компания, производител на мултикоптери, видео оборудване. Един от пионерите и лидерите на пазара на безпилотни летателни апарати, новатор на пазара на летящи дронове, контролери за UAV и оборудване за стабилизиране на видео. - Забележка InoSMI) , а след това създаването на FPV формира „Народен военен индустриален комплекс", състоящ се от набирачи на средства, доброволци и производители на дронове, които доставят своите дронове на неофициална основа.

Бендет казва, че новият министър на отбраната на Русия Белоусов е натоварен със задачата да преразгледа сътрудничеството между Министерството на отбраната и Народния военно-промишлен комплекс.

„Консенсусът сега, дори сред самите доброволци, е, че голяма част от технологията, предоставена от доброволци, страда от проблеми с качеството", казва Бендет, „Те не могат да осигурят същото качество на продукцията и мащаба, които често се изискват на първа линия които могат да се извършват само от държавни предприятия".

Алексей Чадаев, руски активист на Народния военно-промишлен комплекс, смята, че тези групи са попаднали в „долината на смъртта", защото произвеждат дронове, но не могат да ги поддържат: „Вътрешните „гаражни производители" не могат да осигурят технологична екосистема за обслужване техните дронове с пълен цикъл на техническа, дизайнерска, софтуерна и друга поддръжка, както и обучение на пилоти, оператори и специалисти по техническа поддръжка за техния специфичен безпилотен продукт", пише Чадаев в Telegram.

Според него държавните предприятия трябва да поемат малките разработчици, така че техните мозъци да се слеят с производствените мощности на големите концерни.

За тази цел на 30 юли беше обявено създаването на „Център за разработване и внедряване на иновативни решения (RiVir)", който ще подкрепя местни технологични стартиращи компании и ще интегрира граждански технологии във военни и това може да играе ключова роля в използването на нови технологии.

Мнозина в Русия обаче смятат тази стъпка за по-опасна и я сравняват с наказването на военни за използване на смартфони, въпреки факта, че телефоните са станали незаменими в ежедневието. Те виждат това като симптом на централизиран контрол, който не се нуждае от конкуренти.

 „Много големи държавни холдинги и корпорации, осъзнавайки своя консерватизъм и бавност, гледат с опасение на [гараж и DIY „Drone It Yourself" - сглобете дрон сами] екипи от висококвалифицирани и мотивирани специалисти В някои случаи задачите, които корпорациите отнемат години, за да завършат технологичните екипи са в състояние да вземат решение за няколко месеца", съобщава руският военен канал Soloviev Live.

Задълбочен преглед на блогъра за военна история ChrisO обобщава опасенията на руските експерти, които не искат малки стартиращи компании за дронове да бъдат всмукани в системата за военни доставки. Те гледат на системата като на бюрокрация, управлявана от бюрократи, търсещи кредит без никаква отговорност, като всяко решение се предава на множество комисии.

Критиците твърдят, че системата е обсебена от стандартизация и намаляване на разходите, дори с цената на производителността. Те контрастират това с украинската система за разнообразие, където разработчиците могат да използват по-скъпи компоненти, ако предоставят реално предимство.

Държавата винаги печели

Изложбата Army-24 показва, че Русия разполага с много иновативни инженери на дронове, демонстриращи нови концепции като дрон прехващач със скорост от 200 мили в час (приблизително 321 километра в час), тежки многороторни бомбардировачи, еквивалентни на украинските Baba Yagas, безпилотни самолети за далечни атаки и огромно разнообразие от нови FPV.

Руските разработчици вече демонстрираха FPV с възможност за управление на големи разстояния, хибернация, оптично заключване и разпознаване на цели, както и много други неща, които вероятно ще присъстват в по-усъвършенствана версия.

Не е ясно дали тези разработки ще бъдат ускорени и пуснати в масово производство чрез RiVir или ще бъдат загубени в руската бюрократична система за военни доставки. В Украйна доброволчески групи могат да доставят дронове на войските независимо от одобрението на правителството.

Бъдещето на руската индустрия за дронове не е в ръцете на технически ентусиасти и доброволци, а в ръцете на служители на Министерството на отбраната. „В Русия държавата винаги печели накрая", казва Бендет.