Освободиха от ареста управителката на дома за възрастни хора в Банкя
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Август 2024 14:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Освободиха от ареста управителката на дома за възрастни хора в Банкя При пожар в хосписа загина един човек, а трима пострадаха

/КРОСС/ Освободиха от ареста управителката на дома за възрастни хора в Банкя, задържана след възникналния в сряда пожар. Това потвърдиха от СДВР за NOVA. При инцидента загина един от обитателите на дома, други трима души пострадаха. Впоследствие стана ясно, че обектът е работел незаконно.

Агенцията за качеството на социалните услуги: Кметът на Банкя е знаел за нелегалния старчески дом

След изтичането на 24 часа от задържането на жената от Прокуратурата не са поискали удължаване на мярката. До момента това е единственият арест по случая.

От Агецнията по качество на социалните услуги заявиха, че местната власт, в лицето на Община Банкя, е знаела за съществуването на въпросния хоспис още преди пожара. Самата агенция е разбрала от сигнал на НАП. На място са били установени 11 души с различни здравословни проблеми. След това от агенцията сигнализирали всички компетентни институции.

„Местната власт е знаела за съществуването на старческия дом в Банкя. Това се е случило, когато алармирахме Главната инспекция по труда, че има хора, работещи без трудови договори. Има кореспонденция между кмета и тази институция", коментира в ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS Виктория Тахова, изпълнителен директор на Агенцията за качеството на социалните услуги.

Тахова отбеляза още, че за времето от проверката в края на юни до пожара от 11 души в старческия дом са останали само четирима.