Опасно горещото време продължава, ще има и валежи с гръмотевични бури.
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Август 2024 15:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Опасно горещото време продължава, ще има и валежи с гръмотевични бури.

/КРОСС/ Остава в сила опасно горещото време, макар че областите с обявено предупреждение код жълто от ден на ден постепенно намаляват. Максималните температури днес ще останат без съществена промяна, спрямо вчера - между 32° и 37°, в София - около 34°. В Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност, главно в планинските райони и в Дунавската равнина ще превали и прегърми. В Източна България ще остане слънчево. Вятърът ще е слаб, в източните райони - умерен от изток-югоизток.

Денят и утре ще започне съсслънчево време. След обяд в западната половина от страната отново ще се развива купесто-дъждовна облачност. В планинските райони там се очакват временно интензивни валежи и гръмотевични бури. Има условия и за градушки.

Захлаждането на фона на валежите ще бъде съвсем символично - максималните температури ще се понижат с около градус и ще са между 31° и 36°, в София - около 33°. В 11 области от страната остава в сила код жълто.

За пореден ден на морския бряг ще се задържи слънчево, в комбинация с умерен вятър с посока от изток-югоизток. Максималните температури ще са от 28° до 30°. Температурата на морската вода е 26°-28°. Вълнението на морето ще бъде 3 бала.

Слънчево ще бъде и в планините, с изключение на масивите в западната половина от страната, където в следобедните часове ще има райони с временно интензивни валежи от дъжд, придружени от гръмотевици. Има условия и за градушки. Ще духа умерен вятър от север-североизток.

Слънчево ще бъде и в по-голямата част от Западна и Източна Европа, на Пиренейския полуостров, както и в повечето райони от Балканите. На много места в Централна Европа ще се развива купесто-дъждовна облачност и се очакват краткотрайни валежи и гръмотевични бури.

У нас, през първата половина от новата седмица, в следобедните часове, главно в планинските райони в западната половина от страната ще има валежи и гръмотевици, по-интензивни във вторник. Дневните температури слабо и временно ще се понижат, от сряда отново ще тръгнат нагоре.