Тайните на пищно украсените тракийски гробници
Секция: Наука
17 Август 2024 18:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тайните на пищно украсените тракийски гробници

/КРОСС/ Хилядолетие преди Христа тракийските знатни особи са се сбогували със своя земен път, потънали сред разкош в пищно обрисувани подземия.

До хасковското село Александрово е една от тракийските гробници, където днес е изграден музей, в който оживява културата на най-многолюдния народ в Европа.

„Сигурно сте чували приказката на Херодот, че траките са най-големият народ след индусите в света. Нямало е как обаче да направят една държава, защото винаги са воювали помежду си", обясни проф. Овчаров.

Одриси, беси, гети, трибали и витини - тези тракийски племена са населявали обширни територии на Балканите и дори в Мала Азия.

В Музея на тракийската култура в Източните Родопи е изградено точно копие на представителна гробница от 4 век преди новата ера. Самата могила се издига съвсем близо до съвременната сграда. В залата обаче, последното ложе на погребания цар е пренесено в реален мащаб.

Александровската могила е висока 15 метра с диаметър около 10 метра. Проучена е от археолога Георги Китов през 2000 година. Още в древността е била открита и ограбена, а назад в годините във вътрешността ѝ овчари са палили огньове. Все пак е запазен колоритът на тракийските погребения, най-вече в стенописите.

„Виждаме ловни сцени в един наистина примитивен, наивистичен стил. Стил, който не беше откриван до този момент. Излезе и подписът на художника. Кодзиматес - показва се като графит върху един от стенописите", каза още професорът.

По стените в музея можем да се запознаем с почти всички кътчета в Югоизточна България, където траките са оставили белези за своята богата култура - могили, кромлехи, долмени, менхири, скални ниши. Последните все още са неразрешима загадка за историци и археолози.

За да придобием още по-пълна представа за погребенията на знатните траки, пътуваме до Казанлък. Съвсем близо до столицата на Одриското царство Севтополис, през Втората световна война, е разкрито поредното историческо съкровище - Казанлъшката гробница.

Могилата е висока 7 метра, а в основата си е с диаметър около 40 метра. Запазена е за поколенията, а туристите могат да разгледат точно нейно копие.

На територията на България са регистрирани десетки хиляди могили, които пазят и разказват историята на царе, жреци и местни величия. Археолозите продължават да търсят детайлите, да анализират стенописите, да вникват в представите на древните хора за живота преди и след смъртта.