Жълт код за високи температури в 11 области, бури с гръмотевици в Западна България
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Август 2024 08:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жълт код за високи температури в 11 области, бури с гръмотевици в Западна България

/КРОСС/ Горещините у нас продължават и през днешния ден. Националният институт по метеорология и хидрология обяви жълт код за опасно горещо време в 11 области - Видин, Монтана, Враца, Плевен, Разград, Велико Търново, Русе, Благоевград, Пловдив, Стара Загора и Пазарджик.

След обяд над западната половина от страната ще се развива купесто-дъждовна облачност и в планинските райони там ще има краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици. Има условия и за градушки. Ще духа слаб до умерен вятър от източната четвърт. Максималните температури ще бъдат между 31° и 36°, в София - около 33°.


Атмосферното налягане ще се понижи и ще бъде малко по-ниско от средното за месеца

По Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще бъдат 28°-30°. Температурата на морската вода е 26°-28°. Вълнението на морето ще бъде 3 бала.
 
В планините ще преобладава слънчево време. Над масивите в западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места в следобедните часове ще има краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици. Има условия и за градушки. Ще духа умерен вятър от север-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 26°, на 2000 метра - около 19°. 

През първите дни от новата седмица над западната половина от страната ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност, на места, главно в планинските райони в западната половина от страната и купесто-дъждовна; там ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. На повече места и по-интензивни ще бъдат явленията във вторник. Вятърът ще бъде слаб, от източната четвърт. Дневните температури слабо ще се понижат. Над Източна България вероятността за валежи е малка, ще има повече слънчеви часове. Вятърът там ще бъде до умерен, а температурите ще останат без съществена промяна. 

 НИМХ/БТА