Иван Анчев: Нахлуването в Курска област е точно премерена и дълго обмисляна операция
Секция: Анализи
18 Август 2024 12:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Иван Анчев: Нахлуването в Курска област е точно премерена и дълго обмисляна операция

/КРОСС/ Целта на офанзивата в Курска област е да се отсекат сили от Донецка област, където макар и забавено, руското настъпление продължава. Второто е да се покаже на руските граждани, че войната е и на тяхна територия. Третото е с евентуални преговори за мир да се получи размяна и на територии. Това каза журналистът Чавдар Стефанов в предаването „Тази неделя" по бТВ.

Настъплението има за цел и повдигане на духа на украинците. Това е тежък политически удар за руския президент с неизвестни последици, подчерта Стефанов.

Според дипломата Иван Анчев настъплението в Курска област е позитивно психологическо действие за украинското общество и Украинската армия, но тежка репутационна щета за руското общество и държава. То разбива няколко мита. „На първо място, че Руската армия няма да превземе Киев, а вече е принудена да води боеве на собствена територия. Видя се, че Украинската армия с доста изненадваща, но много добре премерена атака буквално прегази отбранителните линии. Това е огромна щета най-вече за Путин, чийто тежки дни в руската държавна среда тепърва предстоят", обясни той.

Нахлуването в Курска област е точно премерена и дълго обмисляна операция, допълни дипломатът.