Мълния е предизвикала пожара в близост до ПАВЕЦ „Калин” в Рила
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Август 2024 16:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мълния е предизвикала пожара в близост до ПАВЕЦ „Калин” в Рила Огънят е в труднодостъпна местност

/КРОСС/ Мълния е запалила пожар край Помпено-акумулиращата водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) „Калин" в Рила планина, съобщиха от противопожарната служба в Кюстендил. Язовирът е най-високият на Балканите и е на около 2400 м височина.

„Пожарът не е голям като площ, но е труднодостъпен", каза комисар Светослав Георгиев - директор на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението".

По-рано днес от Природен парк „Рилски манастир" разпространиха съобщение, в което се казва, че поради възникнал пожар в района на връх Калин, пътят от село Пастра до хижа „Чала" ще бъде затворен. От дирекцията призоваха за внимание, защото високите температури и проявата на небрежност при паленето на огън в горите създават реална опасност за възникване на пожари, които да застрашат живота на хората, да унищожат ценна растителност и гори, както и местообитания на редица животни.

В момента на мястото на пожара има екипи на горското стопанство в Рила и противопожарната служба. По данни на пожарникарите пожарът е възникнал снощи при гръмотевична буря. За него е сигнализирано тази сутрин.

Източник:БТА