Доц. Лилия Бочева, метеоролог: До края на август и в началото на септември високите температури са налице
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Август 2024 18:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Доц. Лилия Бочева, метеоролог: До края на август и в началото на септември високите температури са налице

/КРОСС/ През идващата седмица се очакват валежи, дори и градушки в западната част на страната. На изток високите температури ще продължат, но вече интензитетът не е толкова голям, колкото беше преди. До края на месеца и в началото на септември условията за високи температури са налице, каза в студиото на "Денят започва в неделя" директорът на департамент "Метеорология" в НИМХ доц. Лилия Бочева.

По думите ѝ, всяка година е различна и в никакъв случай не може да се каже, че тази година е по-топла от предишната. Подобно сравнение е неуместно:

"Годините са различни. Имаме различно държащи се сезони. Миналата година беше с доста хладна пролет, тази не е такава. Изводите на хората идват от това, че виждат това, което е в момента."

Астрономическото лято продължава до 20 септември, климатичното лято приключва с август, в който сме все още. Така че анализ още не е направен и не може да се каже, че това е най-горещото лято, допълни доц. Бочева:

"Що се отнася до месец юли, той е един от най-топлите, които са наблюдавани по време на метеорологични измервания, но не е най-топлият. Може би е толкова топъл, колкото юли 2012 г."

Тя отбеляза още, че зимните температури също растат и зимите стават по-меки. Снеговалежите са по-малко.