Има ли изход от политическата криза
Секция: Анализи
19 Август 2024 10:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Има ли изход от политическата криза Анализ на Дани Каназирева, Владимир Йончев и Кольо Колев

/КРОСС/ Има ли изход от политическата криза и какъв е той? Ще предложи ли Горица Кожарева състав на служебен кабинет, или не. Натиск срещу нея ли са слуховете, че може и да не предложи? А ако предложи, имената в списъка ще бъдат ли маркер за едно или друго влияние? Тези теми коментираха бившият народен представител Дани Каназирева, журналистът Владимир Йончев и социологът Кольо Колев.

„При всеки връчен мандат има спекулации дали папката ще е празна. Според мен сега ще бъде предложен кабинет. А относно предложените имена - това е далеч от дневния ред на хората. Не е важно кой пореден чиновник ще бъде назначен за 2 месеца, а какво се случва с държавата след поредните избори", заяви Дани Каназирева.

Тя коментира и името на вътрешния министър Калин Стоянов и дали той ще е част от служебния кабинет. „Има ескалация по темата, че това ще осигури предизборно говорене на определени политически партии. Като основания - аз съм по-балансирана", каза Каназирева.

Един от основните проблеми е ниската избирателна активност, смятат събеседниците.

„Според мен ако стигнем 2 милиона избиратели, трябва да викаме: „Ура". Според мен ще бъдат под 2 милиона. При ниска избирателна активност, тежестта на купения вот ще е голяма. При 200 лева на глас, за да купите 100 000 гласа ви трябват 20 милиона, за 200 000 - 40 милиона. Вече 200 000 гласа представляват 15% от гласовете в урните, ако не и повече. Срещу 40 милиона вие ще може пряко да се намесвате в управлението на 50 милиарда. Съвсем основателни са притесненията на хората за личността на вътрешния министър. Мисля, че ще бъде друг министър предложен", каза Кольо Колев.

„Купуването на гласове е голям проблем за всички нас като общество. Противодействието е само високата избирателна активност. Но с това поведение на политическата класа като цяло и отблъсквайки хората от урните, все по-голяма тежест ще има купения вот", заяви Каназирева.

„Правили сме много материали за купуване и продаване на гласове. Има няколко варианта - вътрешният министър да пречи на купувачите на гласове или пък да съдейства. Има и друг вариант - нищо да не прави. Само от факта, че се знае, че вътрешният министър не съдейства, изведнъж някакви хора се дърпат. Не става въпрос само за купени гласове, а и за контролиран вот", заяви Владимир Йончев.