Веселин Налбантов: На 27 август ресторантьори и хотелиери затварят пътя Бургас - Варна в знак на протест
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Август 2024 11:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Веселин Налбантов: На 27 август ресторантьори и хотелиери затварят пътя Бургас - Варна в знак на протест Причината за недоволството е високите цени на тока

/КРОСС/ Бизнесът е в протестна готовност, тъй като трябва да почака за компенсации заради скъпия ток, въпреки че депутатите и МС одобриха помощта. Причината - процедурата трябва да бъде одобрена от Европейската комисия. Темата коментираха зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Веселин Налбантов и енергийният експерт Антон Иванов в „Твоят ден" по NOVA NEWS.

„Това, което се случи, убива нашия бизнес. Цялата индустрия страда. Необяснимо е защо трябва да чакаме одобрение от ЕК. Бизнесът не може да издържи. Получаваме плащанията с един месец закъснения. Това ни обрича на фалит", каза Налбатнов. И заяви, че на 27 август ще затворят пътя Бургас - Варна. „Това ще се отрази на всички, но нямаме избор", допълни още той.

Налбатнов обясни, че са разговаряли с министъра на енергетиката, както и с депутати от всички политически партии с изключение на БСП.

Иванов каза, че пред ЕК трябва да се докаже, че всички са засегнати от ценовия скок. Той посочи, че това изисква време и разговори. Експертът поясни, че скокът в цената на тока се дължи основно на високите температури. Той допълни, че когато вечерните часове не работят фотоволтаичните централи, се налага да се пускат скъпите енергийни източници - въглища и газ.