Проф. Георги Рачев: Това е най-топлото лято, откакто се водят наблюдения
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Август 2024 10:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Георги Рачев: Това е най-топлото лято, откакто се водят наблюдения

/КРОСС/ Това ще е най-топлото лято, откакто се водят наблюдения. Това не е само за нас, а за Балканите. Това каза климатологът проф. Георги Рачев в предаването „Тази сутрин" по бТВ.

Балканите отново са най-топлото място в Европа. В Западна Европа ще има захлаждане, но не и на Балканите, обясни проф. Рачев.

В Западна и Югозападна България днес ще има краткотрайни валежи. В София днес ще бъде около 28 градуса. До края на седмицата температурите ще станат високи.

„Няма изгледи за съществени валежи в средносрочните прогнози, което е фатално за царевицата и слънчогледа. Пак ще изкараме достатъчно, но няма да можем да изнесем. Няма по-ценно масло от слънчогледовото олио", коментира проф. Георги Рачев

В Източна България засушаването продължава.

Заради северния вятър на морето има по-силно вълнение.

„В Средиземноморието заради топлата вода започнаха по-рано да цъфтят водораслите. Появи се слуз - едно природно явление с микроводорасли. Има доста водорасли и по нашето Черноморие. В Средиземно море бяха отчетени 29 градуса. Това е много за него. То не може да изстине от днес за утре. То ще остане топло през септември, октомври, ноември и декември. Над него ще се формират средиземноморски циклони, които ще окажат влияние върху времето и на климата в България", обясни климатологът.