Аферата "Гайтански и ББР": Хронология на разследването
Секция: Анализи
20 Август 2024 11:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Аферата "Гайтански и ББР": Хронология на разследването

/КРОСС/ Софийският градски съд определи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража" за Румен Гайтански - Вълка. Той е обвинен за длъжностно присвояване по разследването за необезпечения кредит от 150 млн. лева от ББР. Според прокуратурата неговата роля в схемата била на подбудител.

"За казуса разбрахме на 9 август от анонимен мейл на хора, представящи се за служители на ББР. Те бяха пуснали до всички медии информация, подкрепена с документи, как този кредит е бил фиктивно обезпечен от фирми, свързани с Вълка. Също така и как част от тези пари отиват за погасяване на друг кредит на ТЕЦ Варна, свързана с Ахмед Доган. Ден по-късно получихме потвърждение от КПК. Това не е случайно, защото разследването се случва на фона на войната в ДПС", заяви в ефира на "Твоят ден" журналистът на NOVA Стоян Нешев.

Първите действия по разследването са започнали през 2022 г. за престъпление по служба. По-късно е прекратено, но след инстанционен контрол в началото на тази година, досъдебното производство е възобновено на 12 януари по друг текст от Наказателния кодекс - длъжностно присвояване.

"Стана ясно, че са били назначавани фиктивни управители на фирмите, свързани с кредита. Основният обвинен - Стоян Мавродиев, все още се издирва. Гайтански е бил върнат веднъж, след като е казал, че доброволно иска да се предаде и едва на следващия ден е успял да го направи", заяви Нешев.

Предната сряда беше проведена мащабна акция в имоти, свързани с Мавродиев и Гайтански. В нея бяха иззети няколко луксозни коли от бизнесмена. Има различни версии защо са иззети - една от тях сочи, че са купени с въпросния кредит. Имаше претърсвания и в Кърджали. Разследването твърди, че 30 млн. от кредита са отишли за погасяването на друг заем на фирма, свързана с в почетния председател на ДПС Ахмед Доган, което още се установява.