Нивото на язовир „Копринка” е на 14% от полезния му обем
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Август 2024 20:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нивото на язовир „Копринка” е на 14% от полезния му обем Заради повреден кран не може да се затвори единият от преливниците

/КРОСС/ Около 14% от полезния му обем и 18% от общия е нивото на казанлъшкия язовир „Копринка". Кадри от западната част на язовира, чиято вода ежедневно спада, обиколиха социалните мрежи през последните дни и бяха повод за десетки коментари. В няколко населени места в Старозагорско има въведен частичен воден режим.

В Стара Загора се разработват нови източници за питейна вода. Големите проблеми, свъзани с водата, се дължат на стопанисването, за което отговарят няколко агенции.

Със ситуацията се е заел областният управител. През последните няколко дни той е провел редица срещи.

„Няма нищо притеснително, няма проблем", заяви Методи Марков по Нова ТВ. „Това са просто периоди на безводие. Имали сме и типично обратните периоди", заяви още Марков. „Язовир „Копринка" е създаден само за енергопроизводство и напояване. Така че по никакъв начин нивата на „Копринка" не влияят върху битовото потребление", каза Марков.

Областният управител обясни, че в момента има около 25 милиона куб. м, вода в язовира и в момента, в който паднат до 18 милиона куб.м, всякакъв вид подаване за енергопроизводство и напояване се прекратява.

https://www.facebook.com/meteobulgaria/videos/1689701038471670

Марков увери, че няма никаква опасност за въвеждане на воден режим в Стара Загора. „В 11 населени места, в села и общини, има въведен щадящ воден режим през нощните часове", поясни областният управител.

Той допълни, че проблемът със стопанисването на язовирите е много сериозен и държавата трябва да изработи правила, за да унифицира управлението им.

Областният управител каза още, че е събрал информация, че миналата седмица водолази са се спускали, за да установят причината, поради която не може да се затвори единият от преливниците на язовира. По информация на Марков кранът е повреден. „Разбрахме какво е и чакаме в най-кратки срокове това нещо да бъде поправено, тъй като в момента имаме, макар и в минимални количества неконтролирано изпускане от язовир „Копринка"", обясни Марков.