Дружествата на „Дънди Прешъс Металс“ в България бяха отличени с три награди по повод Деня на миньора
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Август 2024 08:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дружествата на „Дънди Прешъс Металс“ в България бяха отличени с три награди по повод Деня на миньора

/КРОСС/  По повод на националното честване на Деня на миньора, организирано от Българската минно-геоложка камара, Научно-техническият съюз по минно дело, геология и металургия, Федерацията на независимите синдикати на миньорите - КНСБ и Синдикалната миньорска федерация „Подкрепа", бяха раздадени награди в различни категории.

    „Дънди Прешъс Металс Челопеч" получи награда за иновации. Компанията се отличи с проект „Изследователи на бъдещето - новаторски подход за проучвателни дейности чрез използването на изкуствен интелект и машинно обучение".

         „Дънди Прешъс Металс Челопеч" получи още една награда в категорията „Грижа за природата".

        „Дънди Прешъс Металс Крумовград" също беше удостоена с награда в категорията „Грижа за природата".

            По време на церемонията „Дънди Прешъс Металс Крумовград" ЕАД получи и специално признание от Изпълнителна агенция по горите за активното си включване и оказването на помощ и техника по време на гасенето на пожари в Родопите.

            Инж. Любомир Хайнов, вицепрезидент "Оперативна готовност" и изпълнителен директор  на „Дънди Прешъс Металс Челопеч" ЕАД получи грамота от Стоян Тошев, директор на Изпълнителна агенция по горите за помощта, която компанията оказа за справяне с горските пожари. Наградите на БМГК  бяха връчени на инж. Хайнов от заместник-министъра на енергетиката Красимир Ненов и от председателя на камарата инж. Драгомир Драганов.

            Над 18 хиляди миньори, геолози, инженери и специалисти в миннодобивната индустрия и още 120 хиляди души от бранша, отбелязаха своя професионален празник. Минният бранш дава 5% от брутния вътрешен продукт на страната, като през изминалата година произведе суровини за 4,2 млрд. лв.

            Над 2/3 от всичко, което използваме в ежедневието си, е произведено от добитите суровини. Отговорно и с грижа, минните компании инвестират в технологии и знания, модернизират и дигитализират процесите си, за да създадат устойчиво и по-добро бъдеще за населението.

            На 18 август минната общност в България отбелязва своя професионален празник - Успението на Св. Иван Рилски, покровител на българските миньори и всички заети в минния бранш. По традиция празничният ден започна с водосвет за здраве в църквата „Света Неделя" в гр. София. Официалната церемония се състоя в София Хотел „Балкан", като на нея присъстваха  проф. д-р инж. Илия Гърков, изпълнителен вицепрезидент и главен оперативен директор на „Дънди Прешъс Металс", инж. Любомир Хайнов, вицепрезидент "Оперативна готовност" и изпълнителен директор  на „Дънди Прешъс Металс Челопеч" ЕАД , Франсис Стюърд и Ваня Стоянова, част от екип  „Иновации" в „Дънди Прешъс Металс".