Стареем най-интензивно на 44 и 60 години
Секция: Наука
21 Август 2024 11:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стареем най-интензивно на 44 и 60 години

/КРОСС/ Учени са установили, че хората стареят на молекулярно ниво в два ускорени етапа - първо на 44-годишна възраст, а след това отново на 60 години, предаде NOVA.

В изследването, публикувано в списание Nature Aging, учени от Станфордския университет и Технологичния университет в Сингапур са проследили 108 участници в продължение на няколко години, за да наблюдават промените в молекулите на участниците - РНК, протеини и микробиомите им.

Учените установили, че човешкото стареене не протича по постепенен, линеен начин. Повечето от изследваните от тях молекули показват ускорени, нелинейни промени на възраст 44 и 60 години.

Доцентът по микробиомна медицина в Технологичния университет и автор на изследването Сяотао Шен, заяви пред CNN, че резултатите показват, че „ние не остаряваме постепенно". „Някои моменти във времето са особено важни за нашето стареене и здраве", добави той.

Например способността за метаболизиране на кофеина забележимо намалява - първо около 40-годишна възраст и още веднъж около 60-годишна възраст. „Компонентите, участващи в метаболизирането на алкохола, също намаляват, особено около 40-годишна възраст", казва пред CNN Майкъл Снайдър, ръководител на катедрата по генетика в Станфорд и автор на изследването, визирайки двете вълни на стареене.

Снайдър добави, че по неофициални данни „хората често получават мускулни травми и виждат, че натрупването на мазнини се случва през 40-те им години (свързано с липидния метаболизъм), а определено саркопенията (загубата на мускули) засяга хората през 60-те им години. Това е много голям проблем".

„И при двете възрастови групи са настъпили промени в протеините, които държат тъканите заедно, което вероятно помага да се обяснят промените в кожата, мускулите и сърдечносъдовата система", добавя той. Рисковете от заболявания също нарастват по-бързо, особено след 60-годишна възраст.

Проучването установява, че хората на възраст 60 и повече години са по-податливи на сърдечносъдови заболявания, бъбречни проблеми и диабет тип 2.

Откриването на подобни закономерности може да помогне при диагностицирането и превенцията на заболяванията, се посочва в проучването, в което се казва, че са идентифицирани и „клинично приложими маркери", които могат да се използват за подобряване на управлението на здравните грижи и благосъстоянието на застаряващото население.

Проучването е съсредоточено върху участници на възраст между 25 и 75 години в продължение на почти две години. Всички участници са живели в Калифорния, били са здрави и са с различен етнически произход. На всеки три до шест месеца от тях са вземани проби от кръв, изпражнения, кожа и назални и орални тампони.