Асен Василев: Не Радев създаде ПП, а - Слави Трифонов
Секция: Интервюта
21 Август 2024 08:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Асен Василев: Не Радев създаде ПП, а - Слави Трифонов

/КРОСС/ Ако имате предвид защо няма излъчено служебно правителство - причината е неразбирателство между президента и избрания кандидат. Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Асен Василев.

"Дали един президент може да излезе и да не подпише устава, не знам дали е противоконституционно", сподели той, припомняйки, че президентът Плевнелиев е отказал да подпише указ за избран от Народното събрание (НС) член на Конституционния съд.

"Ако видите какво предложихме - беше старият кабинет да остане, докато не се назначи нов. След това решихме, че президентът трябва да има право на избор.

Тази практика я има в 6-7 европейски държави. За кандидатите на БНБ няма проблем да станат премиери, но имат проблем след това да се върнат в БНБ", каза той.

Според него проблемът с Димитър Главчев е, че той е и министър, не само премиер.

"В момента това, което виждаме, са две неща - нямаме безконтрол един човек да назначава всичко, Луи XIV си тръгна от България.

Конституцията работи. Проблемът е, че заварихме една домова книга, която е празна.

От 10 април нямаме омбудсман. Краят на април се разпусна НС, изборът на омбудсман отнема 2-3 месеца. Сметната палата е с изтекли мандати", обясни още Василев в сутрешния блок на bTV.

"Не е здравословно един човек еднолично да назначава премиер и министри. Това е дефект, който беше поправен.

Системи, в които има еднолична власт, рано или късно се израждат. Ще поема отговорност за това, че има взаимен контрол между президента и премиера", отсече той.

"Мисля, че един парламент е в правото си да приема закони, да назначава омбудсман. Трябва да се попълнят всички вакантни позиции, което ще позволи на президента е да си говори с всички тях, но няма да се случи повече един човек да назначава цялата власт.

Как ние с 30 човека ще назначим някой, с който да овладеем цялата власт", попита Василев.

Василев не поиска да коментира предложението на Бойко Рашков Калин Стоянов да поеме ръководството на ГДБОП и прехвърли топката на Денков.

"Калин Стоянов е говорил с Денков и Мария Габриел", заяви той.

"Кирил Петков може да си интервюира, който си поиска. В конкретния случай го е правил като лидер на партия, но изборът е бил на Денков като премиер. Той е човек, който е израснал в системата и това.

Да залееш София в кръв е абсолютно непростимо и някой да каже: "Не, този министър ако пипнете, ще падне кабинета". Това не ви ли говори нещо", попита Василев.

Попитан дали осъжда постъпките на Живко Коцев, той отговори: "Този човек може да има зависимости и да бъде прихванат в последствия. Гледате какви са действията на един човек и спрямо действията може да си смените отношението. Виждаме война между два мафиотски клана".

"Нас не ни създаде президента, нас ни създаде Слави Трифонов. Той два пъти се провали в това да състави правителство и това направи появата на ПП възможна. За ИТН ние сме враг номер едно", каза той.