Нерегламентираното сметище на мястото на Източен парк в София
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Август 2024 11:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нерегламентираното сметище на мястото на Източен парк в София

/КРОСС/ Софиянци сигнализираха за незаконно сметище там, където трябва да се намира столичният Източен парк. Гражданите са заснели как камиони изсипват строителни материали и земна маса в района.

Нерегламентираното сметище е с размерите на поне две футболни игрища.

"Изсипва се страшно много земна маса, заедно с боклуци - ВиК части, арматури, чували - нещо, което не трябва да е тук", обясни Стоян Грозданов, който подаде сигнала до БНТ.

Грозданов каза, че това се случва от два месеца насам - върху равния терен се е появила планина от боклуци.

"Работят по 8-10 часа на ден, постоянно, десетки камиони, булдозери, багери. Нито от общината, нито някой друг е дошъл да види за какво става въпрос. Само ние, които си разхождаме кучетата".

Други местни жители разказват, че камиони събарят, а след това заравят дърветата в района, а в близост има и язовир.

"Заравят дърветата живи - тук имаше борове, брези, много растителност. Тук освен строителни, има и битови отпадъци".

"Тук има много зайци, лисици, яребици - не знам дали някой е правил оценка как въздейства това сметище на околната среда. Тя се съсипва".

Сметището е вдигнато поне на 20 метра височина.

Екипът ни изпрати въпроси на Столична община, но тя не отговори на редица от тях - получавали ли са сигнали, установени ли са нарушителите, налагани ли са глоби, има ли връзка това сметище със станалите наскоро известни практики за извозване на земна маса и строителни отпадъци на нерегламентирани места.

От общината заявяват, че са извършени проверки през юли и август, в които са участвали редица институции. Установено е, че терените, на които се извършва насипването, са частна собственост, като част от тях попадат в сервитута на двоен въздушен електропровод.

Съставени са 12 акта за нерегламентирано изсипване на земни маси и нарушения по транспортирането без одобрен маршрут. Изпратени са писма до "Пътна полиция" за идентифициране собствеността на 40 камиона, които работят в района.