Президентът Радев е провел разговори с Рая Назарян и Петър Чобанов
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Август 2024 16:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Президентът Радев е провел разговори с Рая Назарян и Петър Чобанов

/КРОСС/ В продължение на конституционната процедура по назначаване на служебно правителство президентът Румен Радев проведе телефонни разговори с председателя на 50-ото Народно събрание Рая Назарян и подуправителя на Българската народна банка Петър Чобанов.

Двамата са сред определените в чл. 99, ал. 5 от Конституцията лица, които могат да бъдат назначени за служебен министър-председател. От прессекретариата на президентството не посочват повече подробности за разговорите.

Преди дни подуправителят на БНБ Петър Чобанов декларира, че е готов сега да участва в разговори за служебен министър-председател. Бившият финансов министър от кабинета "Орешарски" отказа предишния път.

Още в началото на август председателят на Народното събрание Рая Назарян изрази пред държавния глава отказа си да поеме поста на служебен премиер. По думите ѝ тогава ярките политически лица няма да доведат до доверие при провеждането на честни избори, а България има нужда от доверие.

В продължение на конституционната процедура по назначаване на служебно правителство президентът Румен Радев вече разговаря с настоящия служебен премиер Димитър Главчев, с шефа на БНБ Димитър Радев, с подуправителя на БНБ Радослав Миленков, както и със заместник-председателя на Сметната палата Тошко Тодоров.