Чума по дребните преживни животни открита в Гърция, близо до границата с България и Турция
Секция: ИКОНОМИКА
21 Август 2024 21:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Чума по дребните преживни животни открита в Гърция, близо до границата с България и Турция

/КРОСС/ Нови случаи на чума по дребните преживни животни бяха открити в четири стада овце и кози в префектура Еврос, Североизточна Гърция. Заболяването, което има сериозни икономически последствия за животновъдния сектор, бе установено на 11 юли в Централна, Южна и Западна Гърция, но за първи път достигна до префектура Еврос, която граничи с България и Турция, предадоха от гръцката държавна телевизия „ЕРТ".

Ситуацията създава сериозно притеснение не само в Гърция, но и в съседните държави, тъй като заразата може лесно да се разпространи през границите. Чумата по дребните преживни животни е опасно вирусно заболяване, което изисква драстични мерки, включително масово умъртвяване на засегнатите стада.

До момента ветеринарните власти в префектура Еврос са предприели незабавни действия за ограничаване на разпространението на заболяването. Сред мерките са забрана за придвижване на животни, фуражи и продукти от животновъдните ферми, поставяне на ограждения, дезинфекционни ями и налагане на карантина за новопостъпили животни. Освен това, се извършва ежедневен контрол за клинични симптоми на заболяването.

Тази епидемия вече е довела до умъртвяване на хиляди овце и кози в засегнатите райони на Гърция. Случаи на чума по дребните преживни животни са регистрирани и в Румъния, което подчертава сериозността на ситуацията за региона. Властите призовават животновъдите да бъдат нащрек и да следват стриктно указанията, за да се избегне по-широкото разпространение на заболяването.

Все още не е обявен точният брой на животните, които ще бъдат умъртвени в новооткритите огнища, но е ясно, че мерките са в ход и целят да спрат разпространението на чумата.