Училището излиза солено: Несесерът струва колкото раницата
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Август 2024 05:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Училището излиза солено: Несесерът струва колкото раницата

/КРОСС/ Един добре зареден с принадлежности училищен несесер доближава цена от над 80 лв., колкото коства и междинен клас раница. Това излиза наяве от инспекция на „Телеграф" в книжарниците, където към този момент се усещат вълненията за приближаващия първи образователен ден.

Алтернативата е да се купи с най-малко на половина по-евтин, само че в допълнение да се оборудва с комплект моливи, флумастери, чертожни принадлежности, ножичка, острилка, лепило и гума. Такива могат да бъдат открити и за към 10 лв., само че здравината и дизайнът няма да са същите, а декорацията няма да дава отговор на модата, която производителите постановат измежду най-малките. Както при раниците и тетрадките малчуганите карат родителите си най-често да им купуват и несесери, украсени с ликовете на обичаните им анимационни герои или с фрагменти от най-популярните електронни игри, с които се забавляват на своите телефони, таблети и компютри.

„Все още не може да се каже дали има нов шлагер. През предходната година всеобщо купуваха раници, аксесоари, а и тетрадки с Майнкрафт. Фортнайт също е известна игра и участва като щампа или десен на доста продукти. При най-малките обичайно известни са колите, Спайдърмен, а при девойките претекстовете с Елза от „Замръзналото кралство", описа пред „Телеграф" Стефан Радев, чиновник в един от най-големите обекти на известна верига книжарници.

В някои от огромните търговски вериги още от тази седмица започнаха промоциите на тетрадки и училищен принадлежности в щандовете за нехранителни артикули. Тетрадките от 40 листа с тесни и необятни редове или квадратчета, каквито употребяват първолаците, костват по 95 стотинки. Още по-евтино могат да се намерят и при онлайн търговци и в други обекти.

В общи линии цените стартират от 50 стотинки и надвишават 15 лв. за по-луксозни осъществявания със серпантина и твърди корици. Все по-голяма известност набират и обособени чанти единствено за тетрадки, чиито цени стартират от 8 лв., както и чантичките и кутиите за обяд, които могат да ви излязат и над 30 лв. според от осъществяването.

Търговците оферират в това число и термоварианти, които резервират температурата на поставените вътре артикули. По отношение на раниците и търговци, а и лекари ортопеди поучават да се сортират такива с ергономичен и заздравен тил. Те подкрепят вярната стойка при носене, изключително при най-малките - от първи до четвърти клас.

Пазарът изобилства от разнообразни марки и модели, като най-евтините са по 20-30 лв., само че на пръв взор си проличава, че качеството им не е уместно за носене на повече от 3-4 кг. Средният клас училищен раници костват по 70-80 лв., а тези към 100 лв. са още по-стабилни. Някои модели се оферират и с гаранция от по 2 години. Тя не покрива вреди по външния тип, протриване на плата или обезцветяване на декорацията, а касае най-вече главните шевове, дръжката и циповете. Най-скъпите модели стигат до 450 - 500 лв. Интересното е, че те се оферират и на погашение на до 10 вноски без оскъпяване.

„По отношение на цените не може да разясняваме някаква основна разлика по отношение на предходната година. Има известно повишаване, само че то е единствено при някои продукти и рядко надвишава 10 % ", сподели още консултант-продавачът Стефан Радев.

В края на предходната седмица книжарниците всеобщо са заредили новите образователни пособия, като в някои обекти те още са насъбрани в кашони сред щандовете. Предвид гласуваните промени в Закона за предучилищното и учебното обучение, в резултат на които от идната 2024/2025 образователна година безвъзмездни учебници ще има за всички от 1. до 12. клас, точно помагалата във тип на образователни тетрадки, сборници и книги за ученика ще бъдат главният разход за родителите.

„Има промени в образователното наличие за няколко класа и това постанова по-сериозно зареждане. Тепърва след предварителните наставнически срещи ще станат ясни и условията на съответните учители и тогава ще се види кое и по какъв начин е най-предпочитано", разяснява още Стефан Радев пред „Телеграф".

Като цяло се резервира наклонността и за въпреки и минимално повишаване на образователните пособия, както и на учебниците по профилираните предмети, които не влизат в пакета на държавната помощ. Тя покрива единствено главните предмети, само че не и тези по непознат език в езиковите гимназии или по специфичните дисциплини в професионалните гимназии. В някои учебни заведения цената на комплект такива учебници стига и до 300 лв.

Марковите раници втора употреба за учениците вървят по 30 лв., сподели инспекция на вестник „Телеграф" в магазините за използвани облекла и артикули. По-малко от месец преди старта на образователната година търговците регистрират интерес към раниците втора употреба. По-евтините марки могат да се намерят и за 18 лв.. Раниците, които са ергономични с ортопедичен тил и се популяризират като най-удачни за първолаците, пък вървят сред 25-30 лв.. Обикновено най-евтините такива закупени нови костват сред 150-160 лв.. Раниците за малчуганите от детската градина пък вървят сред 8 и 10 лв.

Източник: telegraph.bg