Летищата в ЕС връщат строгото прилагане на правилата за течности в ръчния багаж
Секция: СВЯТ
22 Август 2024 12:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Летищата в ЕС връщат строгото прилагане на правилата за течности в ръчния багаж

/КРОСС/ Пътниците са длъжни да поставят всички съдове с течности , които внасят в самолета, в една и съща транспарантна чанта. Нейната съдържимост не би трябвало да бъде по-голяма от 1 литър, напомня ДПА. Правилото беше въведено през 2006 година след осуетена терористична офанзива.

Целта на терористите е била да внесат избрани течности на борда на самолети, излитащи от Лондон към Съединени американски щати. Те възнамерявали да създадат от тях самоделни бомби и да ги взривят по време на полет. Нарушаването на разпоредбите за течностите в ръчния багаж от страна на пасажерите е една от най-честите аргументи за забавяния при прекосяване през зоните за сигурност на аерогарите, означават специалисти в бранша на авиоиндустрията.

На този декор някои летища в Германия и в други страни облекчиха спазването на тези правила. Те оповестиха, че подсигуряват сигурността на полетите, защото багажите на пасажерите се ревизират със специфични скенери, които демонстрират триизмерни изображения.

Тези скенери са сходни на медицинските апарати, с които се прави образното проучване компютърна томография, показва ДПА. Представители на Европейския съюз обаче показаха подозрения до каква степен новите скенери подсигуряват, че на борда на самолетите няма да бъдат вкарани рискови субстанции или предмети. На този декор е признато решение за връщане на по-строгите инспекции за сигурност на летищата в Европейски Съюз, свързани със спазването на разпоредбите за течностите в ръчния багаж на пасажерите.

Източник: dariknews.bg