Дъждове и гръмотевични бури в планниските райони, без кодове за горещо време
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Август 2024 10:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дъждове и гръмотевични бури в планниските райони, без кодове за горещо време

/КРОСС/ Днес ще преобладава слънчево време, с купеста облачност в следобедните часове. По-значителна ще бъде над планинските райони на Западна и Централна България, където ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици.

На отделни места в Дунавската равнина и Горно-Тракийската низина също ще превали и прегърми.

В Западна и Централна България ще духа слаб и умерен вятър от северозапад, в Източна - от север-североизток. Максималните температури ще са между 29° и 34°, за София - около 29°.

Над планините ще има купеста облачност, по-значителна в следобедните часове и главно в западните и централни дялове на Стара планина и Рило-Родопската област ще превали и прегърми. Ще духа умерен вятър от север-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 23°, на 2000 метра - около 16°.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са между 28° и 32°. Температурата на морската вода е 27°-28°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

През следващите дни до края на тази и в началото на следващата седмица ще преобладава слънчево време, с купеста облачност в следобедните часове. На повече места и по-мощна ще бъде в планините и планинските райони, където ще има краткотрайни валежи, придружени и с гръмотевици.

В равнинната част от страната вероятността за валежи е по-малка, но все пак не са изключени изолирани превалявания. В петък в западната половина от страната вятърът ще отслабне и ще стихне, а през следващите дни ще е предимно слаб, от изток; в източната половина ще бъде от изток-североизток, слаб, в следобедните часове до умерен.

Максималните температури през повечето дни и в повечето места ще са между 30° и 35°. По Черноморието през повечето дни ще бъде предимно слънчево с временни увеличения на облачността, по-значителни към края на периода.