Проф. Александър Маринов: Числата в изборните резултати са много любопитни
Секция: Интервюта
22 Август 2024 11:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Александър Маринов: Числата в изборните резултати са много любопитни

/КРОСС/ Цялата политическа система все повече се обърква, напряга и изостря, за да се реши. Смятам, че това последно завихряне и изостряне ще доведе до развръзка. Това каза проф. Александър Маринов в предаването „Денят започва" по БНТ.

Според него резултатът на ДПС на последните избори се дължат на усилията на Делян Пеевски, който е успял да събере гласове в т.нар. нетрадиционни райони. „Числата в изборните резултати са много любопитни, защото има динамика, която е трудно обяснима с естествени фактори. В Северна и най-вече Северозападна България имаше много висок ръст на изборната активност и на гласовете за ДПС, без обяснение", обясни Маринов.

Поведението и езикът на Делян Пеевски обаче са му изиграли лоша „услуга". "Проблемите на Делян Пеевски започнаха, когато той страшно много си повярва, помисли, че е всесилен, недосегаем и това винаги се наказва в живота."

По думите му няма как да се формира служебно правителство, в което има възражение от всички останали партии спрямо един човек, който е едно длъжностно лице, което има отношение към изборите. „Това е принципен въпрос. Тук няма никакво значение в дадения случай, че този човек се свързва с Пеевски и му се приписват действия срещу другата страна в ДПС. Това е смисълът на консултациите, това е смисълът на съобразяването, особено в новата конституционна уредба, съобразяването с партията", коментира проф. Маринов.

Застъпването на Пеевски за Калин Стоянов е демонстрация на сила и налагане, смята той.

По думите му, колкото повече политиците се опитват да контролират и предвидят събитията, толкова повече нараства хаосът. „Това, което се разигра, даде изключителен шанс на президента да потвърди своята силна позиция. Те му направиха услуга с този ход", смята Маринов.