Лекари и фармацевти осъдиха агресията срещу медици
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Август 2024 16:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лекари и фармацевти осъдиха агресията срещу медици

/КРОСС/ Българският фармацевтичен съюз и Българският лекарски съюз осъдиха вчерашното нахлуване против столичен фармацевт. Припомняме, че през вчерашния ден аптекар беше атакуван с нож от клиент, при което получи тежки пострадвания, а сътрудниците му, станали очевидци на експанзията, са в потрес от случилото се. Позицията си от БФС са разгласили на уеб страницата си. В нея фармацевтите показват неприемането на всяка форма на принуждение и описват за неприятния случай.

„Вчера в аптека в София бе осъществено нахлуване над сътрудник магистър-фармацевт. По време на работа в аптеката влиза пациент и изискал да му бъде провиснал лекарствен артикул без рецепта (спрей срещу хрема). Колегата (жена) го моли да изчака няколко минути, тъй като предходният пациент е отскочил до колата си извън за пари и не е завършено последното разпределяне. Пациентът подвига скандал, при което сътрудник (мъж) от прилежащото гише се притичва на помощ и пази сътрудника (жена) от вербалното принуждение. Ядосаният пациент напуща аптеката и секунди по-късно се връща и атакува магистър-фармацевта (мъжа) с нож, като му нанася тежки рани.

Колегата съумява с риск за живота си да защищити себе си и останалите в аптеката. Колегата е без заплаха за живота, прегледан е от лекари и към този момент е освободен за домашно лекуване. Нападателят е арестуван. Текат процесуално-следствени дейности. Пострадалите сътрудници в аптеката (ранен физически е мъжът, само че психическа контузия е нанесена с изключение на на него и на останалите присъстващи) имат цялостната поддръжка на съсловната ни организация за бързото им възобновяване, с каквото е належащо. БФС остро осъжда всевъзможни форми на принуждение - психическо и физическо, над всеки медицински експерт.

Недопустимо е да се опасяваме, до момента в който изпълняваме отговорностите си в една от най-хуманните специалности - лекуването на хората. Няма да бъдем неми очевидци на проблемите на хората и отхвърляме да поносим експанзията на комплексираните. БФС ще продължи да следи развиването на случая и ще направи нужното, с цел да не се повтаря вчерашната преживелица в никакъв случай повече и сътрудниците да работят уважавани и ценени, умерено и безвредно на работните си места".

Зад съсловната организация на фармацевтите застанаха и от БЛС като разгласиха своето мнение: „БЛС остро осъжда всяка форма на физическа и вербална експанзия над медицински лица и показва своята поддръжка към сътрудника фармацевт, който през вчерашния ден, до момента в който е изпълнявал служебните си отговорности, е бил намушкан с нож. Случилото се е следващата неуместна демонстрация на неоправдателно и недопустимо отношение."