Проф. Георги Рачев: Поне до вторник ще остане топло и следобедите горещо, на много места задушно
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Август 2024 10:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Георги Рачев: Поне до вторник ще остане топло и следобедите горещо, на много места задушно

/КРОСС/ Във вторник вероятно приключваме с твърде горещите дни и ще отидем над нормата, но в значително по-добрия диапазон - между 29 и 33-34 градуса. Сутрините ще станат много по-свежи. Това каза климатологът проф. Георги Рачев в „Тази сутрин" по бТВ.

Поне до вторник ще остане топло и следобедите горещо, на много места задушно. „Валежите ги очакваме евентуално от сряда нататък в по-голямо количество. Има малка вероятност за валежи през уикенда и в понеделник и вторник. След това от сряда към четвъртък повсеместни валежи", допълни проф. Рачев.

Валежите до вторник ще бъдат предимно в планинските райони. Превалявания се очакват и в Южна и Югоизточна България, както и по морето. Те обаче няма да бъдат много интензивни.

От сряда до следващата сряда температурите в София ще бъдат средно 28-29 градуса. Минималните в някои части на столицата ще спаднат до 16-17 градуса.

В началото на септември времето ще е подходящо за море, каза климатологът.

„Определено ще става за море и на юг, и на север. Температурата на водата е 27-29 градуса и ще продължи да бъде много топла. Предполагам, че поне първата половина на септември ще бъде разкошна, не че втората ще е страшен студ и морето ще замръзне, напротив - ще бъде много хубаво времето", каза Георги Рачев.

По думите му септември ще бъде по-топъл и по-сух от нормалното.

„Климатичното лято свършва следващата седмица и започва есента. Тя ще бъде по-топла от нормалното и засега с по-малко валежи", допълни Рачев.

Според проф. Рачев ще продължат да се увеличават населените места с временен или постоянен режим на водата.

„При всички положения реколтата в Румъния и България от царевица и слънчоглед няма да бъде същата, каквато е от последните пет години, защото сушата е тотална и повсеместна. Валежите, които паднаха не могат да компенсират това изоставане", обясни той.