63 909 ученици ще се занимават с изкуства и спорт по Национална програма на МОН
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Август 2024 12:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
63 909 ученици ще се занимават с изкуства и спорт по Национална програма на МОН

/КРОСС/ През следващата учебна година 63 909 ученици ще бъдат включени в занимания по Националната програма „Заедно в изкуствата и в спорта" на Министерството на образованието и науката.

Сформирани са 5 242 групи в цялата страна, в които децата ще се занимават с различни видове изкуства и колективни спортове. Програмата ще се изпълнява за трета поредна година, като броят на участниците расте постоянно.

Общият бюджет на програмата е над 25 млн. лв. С отпуснатите средства училищата закупуват сценични костюми, инструменти, озвучителна техника, декори, спортни екипи и уреди и др. Има средства и за възнаграждения на професионалисти в различни области, които да ръководят занимания. Правилата допускат ръководителите на групите в съответното направление да бъдат от самото училище както и външни специалисти в сферата на музикалното, танцовото, театралното, филмовото, фотографското и изобразителното изкуство и в колективните спортове (баскетбол, волейбол, футбол и хандбал).

През годините бяха създадени множество спортни отбори, театрални студиа, вокални и инструментални групи, и други екипи. Участието на учениците в занимания по интереси спомага за повишаване на техните образователни резултати. Когато са включени в дейности, които не са пряко свързани с обучението им в училище, децата учат чрез преживяванията си от ситуациите, в които са поставени.

Участието им в тези групи повишава и тяхната дисциплина, спомага за формиране на умения за правилно организиране на времето и възпитава толерантност към заобикалящия ги свят. Физическата активност е полезна и за психичното здраве на подрастващите, допринасят за емоционалното и социалното развитие на учениците.

Списъците на одобрените проекти можете да видите ТУК:

https://www.mon.bg/dokumentatsiya/programi-i-proekti/naczionalni-programi-2024/20-np-zaedno-v-izkustvata-i-v-sporta/