Росица Кирова: България е пример за ярко присъствие на жени в управлението на страната
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Август 2024 15:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Росица Кирова: България е пример за ярко присъствие на жени в управлението на страната Това заяви заместник-председателят на Народното събрание пред участниците в Световния форум на жените в Улан Батор

/КРОСС/ България е пример за ярко присъствие на жени в управлението на страната, заяви заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова пред участниците в Световния форум на жените в монголската столица Улан Батор.

Заместник-председателят на парламента направи изказване по основната тема на форума - „За зелено бъдеще". Събитието е организирано от президентската администрация и министерството на външните работи на Монголия в сътрудничество с ООН.

Председателят на Народното събрание, един от заместник-председателите на парламента, вицепрезидентът, както и председателите на няколко от парламентарните комисии в България са жени, подчерта Росица Кирова. Тя посочи, че от приемането й в ЕС досега България е издигала само кандидатури на жени за български еврокомисар. По думите на заместник-председателя на Народното събрание тези факти показват, че с постоянство и усилие може да се открие път за жените както в политиката, така и в други области от обществения живот.

Въпросите за равенството между половете, ограничаването на насилието, грижите за децата, възрастните и хората с увреждания са обвързани с по-глобалните въпроси за екологичното равновесие и регионалното развитие, посочи в изказването си Росица Кирова. Тя подчерта, че зеленото бъдеще се изгражда с използване на повече възобновяеми източници на енергия за производство, транспорт и отопление на сгради, както и с икономия на ресурси. В България има ръст на производството на енергия от възобновяеми източници и през 2023 г. неговият дял достигна 13 процента от произведеното количество енергия, уточни заместник-председателят на парламента. През миналата година бе прието и специално законодателство, което стимулира използването на възобновяеми източници за отопление на домовете, инвестираме и в екологично чист обществен транспорт, добави Росица Кирова.

България си е поставила за цел да бъде увеличено използването на водород в икономиката и мобилността, посочи заместник-председателят на Народното събрание. През 2023 г. страната заема 12-то място по производство на водород в рамките на Европейската икономическа зона, добави Росица Кирова.

Според заместник-председателя на българския парламент, за да участват жените в ускоряването на действията, свързани с околната среда, трябва те да са добре образовани и да са подкрепяни от семейството и обществото. В това отношение България има значително конкурентно предимство, тъй като делът на жените в сферата на технологиите е най-високият в ЕС, подчерта Росица Кирова. България е в челната тройка на ЕС по дял на жените учени и инженери, добави тя.

В рамките на форума заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова разговаря с председателя на монголския парламент (Великия държавен Хурал) Дашзевгийн Амарбаясгалан. Задълбочаването на интерпарламентарните отношения между двете държави беше основна тема на срещата. Общо бе мнението, че сърдечното и приятелско отношение между двата народа от близкото ни минало е добра основа за задълбочаване на двустранното ни сътрудничество в сферите на земеделието, образованието, леката промишленост и туризма.

България цени приятелските отношения с Монголия, основани на дългогодишни традиции и споделени ценности, посочи заместник-председателят на парламента в разговорите си с президента на Монголия Ухнаагийн Хурелсух и с премиера на страната Лувсанамсрайн Оуюн-Ердене.

България и Монголия могат да си сътрудничат в производство на стоки и продукти по европейски стандарти, заяви Росица Кирова на среща с монголския министър на селското стопанство и леката промишленост Жадамбън Енхбаяр. България традиционно подкрепя образованието на монголски студенти в български университети и в момента у нас се обучават 10 младежи в специалности, свързани с аграрните науки, подчерта заместник-председателят на Народното събрание.

Министър Жадамбън Енхбаяр е изразил желание да оглави групата за приятелство Монголия - България, за да има още по-добро взаимодействие с групата за приятелство с Монголия в българското Народно събрание, чийто председател е Росица Кирова.

На среща с министъра на пътищата и транспорта Борхуугийн Делгерсайхан Росица Кирова подчерта стратегическото географско положение на двете държави, което ги превръща във важен транзитен център между пазарите на ЕС, Близкия изток и Азия. Росица Кирова и Борхуугийн Делгерсайхан бяха категорични, че е от съществено значение подготовката на споразумения за международни автомобилни превози на пътници и товари и за въздухоплавателни услуги.