147 години от Шипченската епопея
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Август 2024 08:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
147 години от Шипченската епопея

/КРОСС/ Днес честваме 147-ата годишнина от Шипченската епопея и 90 години от освещаването на Паметника на свободата. Тържествената церемония ще започне в 11 часа в подножието на историческия връх Свети Никола. 

Денят, в който отдаваме почит на героите от Шипка ще започне с панихида в памет на загиналите, в Соколския манастир над Габрово. Оттам ще потегли пешеходен поход към историческия връх, като другите две туристически групи ще тръгнат от местността Узана и град Шипка.

Тази година честването на Шипченската епопея, чийто патрон е президентът на България, преминава под знака на 90-годишнината от освещаването на Паметника на свободата.

Официалната част ще започне в 11 часа. Приветствено слово ще отправи вицепрезидентът Илияна Йотова. С тържествена церемония на паметника ще бъдат поднесени венци и цветя.

В12 часа, на връх "Орлово гнездо" родолюбци от дружество "Традиция" ще пресъздадат величавите моменти от августовските боеве през 1877 година, решителни за изхода от Руско-турската война.

Автобусите за желаещите да посетят тържествата са безплатни и потеглят в 9 часа от централния площад „Възраждане" в Габрово. 

Заради честванията от 9 до 15ч. се ограничава движението през прохода "Шипка". Движението по пътя Габрово - Казанлък ще се пренасочва по обходни маршрути през Прохода на Републиката.