Протестиращи заради безводието в Свищовско отново блокират пътя Плевен – Русе
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Август 2024 08:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Протестиращи заради безводието в Свищовско отново блокират пътя Плевен – Русе

/КРОСС/ Жителите на четири свищовски села, които нямат питейна вода, днес и утре отново излизат на протести. Хората от Хаджидимитрово, Горна Студена, Козловец и Морава ще затворят главния път Плевен - Русе при село Горна Студена. Блокадите са от 10 до 10:30 часа и от 11 до 11:30 часа.

Това е поредният протест с пътна блокада на бедстващите, заради безводието, свищовски села. Хората искат водният оператор и държавата да се намесят и да довършат довеждащите водопроводи, да се ремонтират вътрешните мрежи и да се търсят нови водоизточници. Загубите по тръбите са над 70%, а местните водоизточници са почти пресъхнали. В селата няма вода с дни.

Проблемите с безводието в свищовските села бяха обсъдени през седмицата от кмета на общината Генчо Генчев с регионалния министър Виолета Коритарова и с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Има изготвена проектна документация за подмяна на остарялата и негодна ВиК мрежа в засегнатите села, но финансовият ангажимент е непосилен за Общината. Търсят се активно източници и начини за финансиране, посочват от Свищовската община и допълват, че се правят и хидрогеоложки проучвания за търсене на алтернативни водоизточници.

Информацията е на БНР