Политолог: Подозирах, че промените в Закона за предучилищното и училищно образование ще бъдат използвани за репресия
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Август 2024 11:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Политолог: Подозирах, че промените в Закона за предучилищното и училищно образование ще бъдат използвани за репресия

/КРОСС/ Подозирах, че промените в Закона за предучилищното и училищно образование ще бъдат използвани за репресия и за нищо друго. Въобще не става дума за това да се предпазят децата и училището за пропаганда. Това каза политологът Антоний Тодоров в предаването „Денят започва в събота" по БНТ.

Както е видно, първите жертви на закона са учители, обявили се срещу допълнителните репресивни ограничения, а не нарушили го, посочи той. „Това е много показателно за истинските цели на тези промени - не предпазване на децата, а съвсем обратното - репресия", категоричен бе Тодоров.

Законът според него ще има две последици. „Първата е репресивна, а втората е, че ще затвори цялата проблематика за сексуалността до степен, до която децата и подрастващите ще се запознават със сексуалността само от порно сайтовете в интернет. Трябва да направим нещо в тази насока така, че училището да бъде основен инструмент за тази култура", категоричен бе Антоний Тодоров.

Юристът Иван Брегов коментира, че българските учители биват поставени в много трудна ситуация - да познават хаотичния нормативен ред, който юристите произвеждат. „Училището е мястото, което трябва да надгради в по-свободните часове, които са предоставени на учителите, да запознае и подготви децата те да са пригодни за живота такъв, какъвто е навън. Българското училище е тази институция, която трябва да направи така, че търпимостта и свободата на личността да бъдат защитени", коментира той.

Така приетият закон не дава легална дефиниция на „пропаганда", заяви Брегов. „Той дава само опит за някакъв понятиен апарат за нетрадиционна сексуална ориентация, което само по себе си е неправилно, защото нито изчерпателно изброява някакви маркери, които да познаем и приложим, и не дава никаква гаранция, че няма да се използва срещу самите учители", обясни юристът.

БНТ, „Денят започва с Георги Любенов"