Журналист: Ултимативният подход на Президентството не е добър вариант, защото може да доведе до конституционна криза
Секция: Коментари
25 Август 2024 11:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Журналист: Ултимативният подход на Президентството не е добър вариант, защото може да доведе до конституционна криза

/КРОСС/ Слуховете са, че по-скоро поста вътрешен министър няма да заеме Калин Стоянов. Слуховете, че заместниците му ще застанат на неговия стол, не са по-добър вариант - това е същият вариант. Това каза журналистът Силвия Великова в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

Тя бе категорична, че след това, което Стоянов направи, за да запази поста си, той вече няма място в МВР. „Поведението му не беше подходящо за човек, който управлява деполитизирана институция", заяви Великова. 

Тя свърза подкрепата към Калин Стоянов от служители на МВР с подкрепата към Гешев. „Тогава и МВР подкрепяше Гешев. Видяхме какво направи Гешев на последните избори, така че не вярвам. Не ми прилича на човек с политическа харизма. Най-последователно той е защитаван от Делян Пеевски, но не бива да забравяме как Калин Стоянов влезе във висшето ръководство на МВР, как стана министър на вътрешните работи. Още в първото правителство на Радев Бойко Рашков го направи шеф на ГДБОП. След протеста на футболните хулигани стана ясно, че Калин Стоянов го защитават единствено ДПС и ГЕРБ. Борисов, който е много умел да следва инстинктите си, разбра, че в момента това не е добре за него и се отрече, така че остава Пеевски. Не знам кой друг би могъл да предложи терен на Калин Стоянов - вероятно ще го видим в ДПС-Пеевски", смята журналистът.

Тя коментира и войната в ДПС. „Автентичното ДПС видя това, което години наред анализатори и опозиция им казваха - че тяхната партия е олицетворение на задкулисието, обръчите от фирми, че използват институциите. Когато тези институции се обърнаха срещу част от партията, едва тогава те разбраха, че има проблем. Сега те сезират Европейската комисия и подават жалби. Преди време всичко това е правено от други партии по отношение на Пеевски и тогава ДПС защитаваше своите хора и твърдеше, че няма проблем. Сега узряха за това, че трябва да има европейски закон „Магнитски", заяви Силвия Великова.

Според журналиста Илхан Андай ултимативният подход на президентството не е добър вариант, защото може да предизвика ответна реакция, която от своя страна да доведе до конституционна криза.

Той смята, че Калин Стоянов може да се появи в почти всяка от листите на политическите партии.

Нова телевизия, „Събуди се"