Eвтим Милошев: Годината върви рекордно за туризма
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Август 2024 12:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Eвтим Милошев: Годината върви рекордно за туризма

/КРОСС/ Туристическият сезон, а и като цяло годината вървят рекордно по отношение на посещения и пътувания към страната. Това каза служебният министър на туризма Евтим Милошев в предаването „Тази неделя" по бТВ. 

Той обясни, че летният туристически сезон формира 70% от туризма на България. Основният проблем по думите му е липсата на работници. Преди началото на сезона е отчетен дефицит от 27 хил. души в сектора. Затова са необходими дългосрочни концепции и програми, подчерта той.

Милошев успокои хотелиерите, че няма да има проблем за нотификацията от Европейската комисия, която би позволила изплащането на компенсациите заради високите цени на тока през последните месеци. Парите - около 245 млн. лева, са налични във Фонда за енергийна сигурност. „Това е подкрепа към икономиката като цяло, не само към хотелиерите и ресторантьорите, не е към конкретен сектор. Очаква се законовия начин, по който се случват държавните помощи - нотификацията от Европейската комисия. Това трябва да се случи до два месеца. В момента, в който тази нотификация дойде, парите веднага ще бъдат преведени към ЕРП-тата, а от там - към крайните потребители. Това ще бъде на ежемесечен принцип", обясни министърът на туризма.

Милошев заяви, че има единомислие за създаването на гаранционен фонд, който ще гарантира компенсации за крайния потребител в случай на неплатежоспособност на туроператора. Законопроектът в тази насока е на етап обществено обсъждане.

Той отказа да съобщи дали е бил поканен от Димитър Главчев да продължи работата си и в следващия служебен кабинет.

бТВ, „Тази неделя"