Тома Белев: 550 населени места у нас имат проблеми с водоснабдяването
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Август 2024 09:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тома Белев: 550 населени места у нас имат проблеми с водоснабдяването

/КРОСС/ 410 населени места у нас официално имат издадена заповед от кмета за воден режим. Има още 140, които по сигнали на граждани и медийни публикации също имат проблеми с водоснабдяването. Това заяви пред БНР бившият заместник-министър на околната среда и водите и съпредседател на "Зелено движение" Тома Белев.

Липсата на обективна и достоверна информация ни кара да мислим, че сушата е причината за безводието. Тя обаче не е главната причина, поясни той. По думите му половината от водоизточниците у нас имат разрешителни за ползване по Закона за водите. Половината от водата, добивана у нас за питейни цели, просто не се измерва, посочи той, позовавайки се на данни на КЕВР.

Белев е категоричен, че трябва да се инвестира във ВиК инфраструктура. Първата инвестиция е да измерим какво се случва - колко вода вземаме от природата, колко достига до хората, колко се губи, поясни той. ВиК инфраструктурата е приоритет на общините. 2/3 от българските общини нямат капацитет да се справят с този проблем, по думите му.

Според него решението за малките населени места е откриване на нови водоизточници и отварянето на резервни такива. Тома Белев подчерта, че има над 8000 регистрирани водоизточника.

Където има язовири за питейни цели, режим на водата няма. Има проблем при язовирите със смесени цели - за селскостопански и енергийни цели. Там трябва производството на енергия например да стане вторично, каза още той.