Как продължава битката с пламъците в трудния терен на Рила
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Август 2024 10:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Как продължава битката с пламъците в трудния терен на Рила

/КРОСС/ Продължава борбата с огъня в Рила, където освен пожарът под Черни връх, който вече гори на фронт от 40 декара, вчера се е възобновил и пожарът в гората над село Пастра - низово е обхванал 20 декара.

Каква е ситуацията с огъня тази сутрин?

Обстановката е изключително сложна. Причината - високият и труден терен. През последните няколко дни се гаси само на ръка.

Гаси се в труднодостъпен терен на височина около 2300 метра, предимно на ръка. Вчера опитахме, благодарение на доброволци и група мотористи, които изкачваха раници пълни с вода до пожарникарите. Днес ще продължим с гасителните действия също на ръка. Това заяви в BTV „Тази сутрин" началникът на пожарната служба в Кюстендил комисар Светослав Георгиев.

Ще направим всичко по силите си да задържим огъня в този периметър. Но вятърът е изключително променлив, особено в следобедните часове, каза още той.

По думите му условията не обуславят използването на хеликоптер.

Пожарът е изключително високо и се развива низово в иглолистна гора. Дърветата са с височина около 25, 30 метра. Вятърът е променлив и има силно задимяване. Това създава опасност за екипа на хеликоптера. По-добре да не рискуваме, добави комисар Георгиев.

Кметът на Дупница Първан Дангов късно снощи обяви частично бедствено положение.

Решението ми е координирано с всички служби във връзка с усложняването на ситуацията. Не бива да се създава паника. Очакваме днес да се включат от състава на въоръжените сили на България около 25, 30 човека и да подпомогнат гасенето на пожара, обясни кметът.