Смъртоносен участък в Прохода на Републиката създава опасност за село Въглевци, а жителите му са готови да блокират пътя в знак на протест
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Август 2024 09:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Смъртоносен участък в Прохода на Републиката създава опасност за село Въглевци, а жителите му са готови да блокират пътя в знак на протест

/КРОСС/ Смъртоносен участък в Прохода на Републиката създава опасност за с. Въглевци, а жителите му са готови да блокират пътя в знак на протест.

Хората искат институциите да намерят решение и да обезопасят участъка, в който непрекъснато стават катастрофи.

От началото на годината край Въглевци са станали 17 пътни инцидента с ТИР-ове.

Рано сутринта на 25 юли тази година гръм разтърсва планинското село Въглевци. На 20 метра от къщите се удрят челно български и турски тир. Двата камиона избухват в пламъци, а единият шофьор е изпепелен.

Страшни спирачки чух... и докато си покажа главата от вратата, гръмна. Удариха се челно. Пламна камиона веднага. Пожарът беше ужасен. Жена ми е със страхова невроза и аз съм със страхова невроза, обяснява пред BTV Рашид Каров, жител на с. Въглевци.

Такъв зловещ удар беше - тези железа като се удариха тук. По-страшно от бомба. Аз направо подскочих. Господ ни спаси, ако не беше валял дъжд през нощта, щяхме да се подпалим.

Хвърчаха пластмаси с пламъци - щеше да се запали всичко, разказва и Иван Стойчев, който също живее в селото.

Катастрофата с двата тира е една от най-скорошните, но тук хората живеят в страх заради честите инциденти.

Оттам идват с висока скорост, има голям завой и не се намалява на тези завои, макар че асфалтът е нарязан, има маркировка, има знаци, коментира Росен Караминков, живеещ в селото.

Проблемът е, че преди завоя има скоростна отсечка в две ленти, в която автомобили изпреварват камиони и обратното. След като свърши отсечката, има знаци за 60, за събиране в една лента и всичко използва до последния момент, за да може да изпревари, твърди и Димитър Пенчев.

Местните твърдят, че в проекта за ремонт на пътя през 2006 г. е била заложена бетонна стена, която да обезопаси селото от пътни инциденти.

Аз съм ходил лично в АПИ - в София... Като отпадна, поне да бяха изпълнили стената, т.е. имало е решение на този въпрос - въобще този завой щеше да се избегне, обяснява Христо Вълчев.

През 2023 г. в този участък и по протежението на целия път е изпълнена непрекъсната червена линия, с две плътни бели между които са поставени гъвкави ограничители с цел забраняване изпреварването в тези невралгични участъци с ПТП. Допълнително там е изпълнена и напречна шумна маркировка, която да прикове вниманието ида предупреди водачите, обяснява инж. Венцислав Ангелов, директор на ОПУ- Велико Търново.

Причина за честите катастрофи според агенцията обаче е и поведението на шофьорите.

Това, което забелязват от сектор „Пътна полиция", е високата скорост, която най-вече се развива от водачите на автомобили с чуждестранна регистрация. Проблемът е с шофьорите от Турция и Румъния, които масово не спазват ограниченията на скоростта, допълва инж. Венцислав Ангелов.

Трафикът в Хаинбоаз се увеличил през последните две години. За денонощие в 58-километровия проход преминават около 15 000 превозни средства.

Ще надупчим пътя. Ще излизаме всеки ден тук на протест, докато не вземат мерки, заявява Рашид Каров от селото.

И според пътните експерти, и според хората в района, за по-голяма превенция е наложително в участъка да се инсталира радарна камера.